Ukupno prikaza stranice

utorak, 27. siječnja 2015.

PRIPADNICI ARMIJE RBIH IZ PRIJEDORA GLEDAJU U SARAJEVO, U RS IH IGNORIŠU

- Međutim, najavljeni zakon o veteranima rata u RS, trebao bi u obzir uzeti i interese pripadnika Armije BiH
Autor: 
novinska agencija patria
PRIJEDOR, 27. januara - Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS razgovarao je u utorak sa predstavnicima Saveza veterana regije Prijedor.
Ovaj savez okuplja oko 2.500 nekadašnjih pripadnika Armije RBiH sa regije Prijedor, a ključni cilj njihovoga djelovanja je zaštita interesa i prava veterana odbrambeno-oslobodilačkoga rata, prenosi novinska agencija Patria.
Razgovoru su prisustvovali Senad Bratić, potpredsjednik Narodne Skupštine RS i Dževad Smajić, predsjednik Saveza veterana regije Prijedor, te članovi užih rukovodstava udruženja članica Saveza.
Predstavnici Saveza veterana upoznali su Salkića sa aktuelnom problematikom, istakavši kako još uvijek nije sistemski riješeno pitanje finansiranja ovakvih udruženja veterana u bh. entitetu RS. Prema riječima Dževada Smajića, ovaj Savez je kroz dvije godine svoga postojanja uspio objediniti interese svih veterana u ovoj regiji, te biti spona između nekadašnjih boraca i organa vlasti, a jedina podrška došla je iz Sarajeva, odnosno Bihaća. Rečeno je da još uvijek ne postoji volja da se na nivou entiteta RS udruženja veterana Armije Republike BiH tretiraju ravnopravno sa udruženjima veterana Vojske RS. Stoga se još uvijek svaka vrsta podrške i pomoći može očekivati jedino iz Federacije, što bivše pripadnike Armije R BiH stavlja u inferioran položaj. Međutim, najavljeni zakon o veteranima rata u RS, trebao bi u obzir uzeti i interese pripadnika Armije BiH.
Salkić je izrazio uvjerenje da će veterani, jedino kroz dobro organiziran Savez, u perspektivi moći da zastupaju interese svih svojih članova, te da se rješavanje svih problema treba izdići na viši nivo, kako bi se sistemski došlo do konkretnih i efikasnih rješenja.