Ukupno prikaza stranice

subota, 21. ožujka 2015.

Dostojanstveno obilježiti Dan Armije i Dan zlatnih ljiljana

Abid Mulalić, ministar za pitanje boraca i RVI u Vladi USK organizirao je danas u Bihaću sastanak sa predstavnicima udruženja nosilaca ratnog priznanja "Zlatni ljiljan".
Povod je bila organizacija obilježavanja 9. maja - Dana zlatnih ljiljana. Dobitnici najvišeg ratnog priznanja "Zlatni ljiljan" tradicionalno se ukupljaju na ovaj datum kad Evropa obilježava Dan pobjede nad fašizmom. Ove godine manifestacija se održava u gradu Bihaću.
Ministar Mulalić već je održao sastanak i sa članovima Organizacionog odbora za obilježavanje 14. aprila – Dana Armije BiH.
- Ove značajne datume ćemo dostojanstveno obilježiti i odati počast poginulim herojima, kaže ministar Mulalić.
U resornom ministarstvu aktivno se radi na utvrđivanju mjera kojima bi se popravio status boračkih populacija. Ministar Abid Mulalić održao je kolegij sa rukovodiocima općinskih službi nadležnih za pitanja branilačko-invalidske zaštite (BIZ) kako bi se utvrdile smjernice daljeg rada i kvalitetne provedbe Zakona o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih porodica.

petak, 20. ožujka 2015.

Obilježena 22.godišnjica pogibije Saliha Dizdarića i njegovih saboraca

U organizaciji Udruženja dobitnika najviših ratnih priznanja i odlikovanja Bihaća i MZ Ružica, te podršku grada Bihaća i Vlade USK-a danas je obilježena 22.godišnjica pogibije Saliha Dizdarića i njegovih suboraca Mustafe Zulića, Fahrudina Mehtića i Amira Redžića. I ove godine veliki broj građana Bihaća , članova boračkih udruženja, učenika  i predstavnika izvršene i zakonodavne vlasti Bihaća i USK-a prisjetili su se dešavanja u presudnim  u borbama na Grabeškom platou nedaleko od bihaćkog naselja Čekrlije ratne 1993.godine. Kako je istakao Huse Behrem, ispred Organizacionog odbora , Salih Dizdarić dobitnik je dva najviša ratna priznanja, značke Zlatni ljiljan i ordena Zlatni grb s mačevima.
„Kao komadant i kao istinski patriota zauvijek će ostati zapamćen kao čovjek koji je zajedno sa svojim saborcima za Bihać i BiH dao ono najvrijednije, svoj život „- dodao je Behrem.

„Grad Bihać podržao je sve manifestacije iz našeg odbrambeno –oslobodilačkog rata kako bi mladi naraštaji i svim mi zauvijek znali i prisjećali se herojstva i časne borbe pripadnika 5.korpusa Armije R BiH. Salih Dizdarić i njegovi poginuli saborci zaslužuju poštovanje i drago mi je što nam se iz godine u godinu u sve većem broju pridružuju mladi , koji i trebaju biti ti koji će prenositi istinu o ljudima poput Saliha i svih boraca našeg 5.korpusa „- kazao je ispred gradske uprave Bihaća, Asmir Budimlić, gradski vijećnik.
Obilježavanju 22.godišnjice pogibije Saliha Dizdarića i njegovih saboraca prisustvovali su i učenici OŠ Gornje Prekounje , a učenica Amina Seferović pročitala je kratki referat o legendarnom komadantu i borcima 5.korpusa Armije BiH.Pored polaganja cvijeća na mjestu pogibije, članovi porodice poginulih boraca, te brojen delegacije položile su cvijeće na centralno šehidsko spomen obilježje u MZ Ružica.

utorak, 10. ožujka 2015.

ODRŽANA 10.REDOVNA SKUPŠTINA JOB "UNIJA VETERANA" USK-a

8.marta 2015.godine u prostorijama JOB"Unija Veterana"USK-a održana je 10.redovna Skupština na kojoj je izabran novi predsjednik Skupštine, gosp.MEHMED MUHAREMOVIĆ.    Do izbora novog predsjednika Skupštine došlo je zbog iznenadne smrti bivšega predsjednika Skupštine Almaza Jusića.





Na skupštini je donešen novi statut, usvojen financijski izvještaj za 2014.god, izvještaj o radu za 2014.godinu, te usvojen program rada, financijski plan i plan rada za 2015.godinu.

utorak, 3. ožujka 2015.

Obilježavanje 12. godišnjice smrti generala Mehmeda Alagića



U prostorijama Udruženja veterana i demobilisanih boraca Armije R BiH Sanski Most danas je održan novi sastanak Organizacionog odbora za obilježavanje dvanaeste godišnjice smrti generala Mehmeda Alagića, legendarnog komandanta i prvog poslijeratnog načelnika sanske općine.
Prema riječima književnika Amira Talić, predsjednika Organizacionog odbora, ovaj  značajan datum u novijoj historiji Sanskog Mosta će se obilježiti dostojantveno sa nizom prigodnih sadržaja. Prema utvrđenom programu, obilježvanje smtri ovog velikog bosanskog sina počinje  u četvrtak, 5. marta,  kada će se u svim osnovnim i srednjim školama u sanskoj općini održati čas istorije na temu „Lik i djelo generala Alagića“.
U petak, 6. marta, u 08:45 sati bit će upriličena posjeta porodici generala Alagića. U 10 sati će se u selu Fajtovci otkriti spomen ploča na kući generala Alagića, a zatim će se u tamošnjoj Osnovnoj školi, u10:30 sati,  prigodan program pod nazivom „Sjećanje na generala Mehmeda Alagića“.
U istom prostoru održaće se i izložba učeničkih likovnih radova. Potom je u 11:30 sati predviđeno polaganje cvijeća na mezar generala Alagića koji se nalazi u neposrednoj blizini džamije u Fajtovcima, koja nosi njegovo ime. U 12 sati, nakon džuma namaza u ovom vjerskom objektu biće proučen tevhid pred dušu legendarnog komandanta Trećeg i Sedmog korpusa Armije RBiH.
I ove godine, na obilježavanju ovog datuma, se očekuje  veliki broj delegacija državnog, federalnog i kantonalnog nivoa, zatim delegacije iz više bosanskohercegovačkih općina, ličnosti iz političkog, vjerskog i javnog života, brojni ratni saborci i prijatelji generala Mehmeda Alagića.Dvanaesta godišnjica obilježavanja smrti generala Alagića se i ove godine održava pod pokroviteljstvom Općine Sanski Most.
Treba istaći, da je raspisan Konkurs za najbolji literarni i likovni rad za učenike osnovnih i srednjih škola općine Sanski Most na temu „ Lik i djelo generala Mehmeda Alagića“. Konkurs je ootvoren do 5. marta 2015. godine do 12 sati. Radovi se mogu predati u prostorije UVDB-a Sanski Most , a najbolji radovi će biti novčano nagrađeni.


ponedjeljak, 2. ožujka 2015.

Održana promocija publikacije ratnih amblema 5. korpusa Armije R BiH

Održana promocija publikacije ratnih amblema 5. korpusa Armije R BiH

U prisustvu ratnih komadanata 5.korpusa Armije R BiH , predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti grada Bihaća i USK-a, prijatelja i porodice, Bišćani Osman Sulić i Husein Hadžić večeras su u Gradskoj galeriji Bihać promovisali publikaciju pod nazivom "Ratni amblemi jedinica 5. korpusa Armije R BiH 1992.-1995."

Kako su istakli, publikacija je nastala entuzijazmom i željom da se na jednom mjestu nađu svi ili većina amblema jedinica 5.korpusa Armije R BiH.
“Nadamo se da će i ostali pripadnici jedinica 5.korpusa Armije R BiH , kao i drugi, ustupiti svoje ambleme, a sve u svrhu upotpunjavanja ove publikacije , te da ćemo na taj način dati doprinos da se otrgnu od zaborava neke bitne spoznaje o identitetu krajiških boraca i njihovoj borbi u odbrambeno-oslobodilačkom ratu“ - kazali su autori Sulić i Hadžić.

O značaju publikacije za prezentiranje odbrambeno-oslobodilačkog puta 5.korpusa 5.korpusa su govorili Mirsad Selmanović, ratni načelnik štaba 5.korpusa ARBiH, Izudin Sarčević, pomoćnik komadanta 5. korpusa za moral i aktualni premijer USK-a, Hamdija Abdić, ratni komadant 502.Viteške brigade i predsjednik Organizacije branioci BiH. Istakli su da je neophodno pisati knjige o odbrambeno-oslobodilačkom ratu i časnoj borbi boraca 5.korpusa Armije R BiH, prvenstveno zbog mlađih generacija koje moraju znati ko je i kako branio svoju domovinu.
“Ova publikacija je vrijedan doprinos u nastojanju da se ne zaboravi i ne ponovi agresija na R BiH. Istovremeno, ona je jedan od ugaonih kamena temeljaca kulture sjećanja i kulture obilježavanja događaja iz proteklog odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.-1995.godine” - kazao je Izudin Saračević, jedan od promotora.