Ukupno prikaza stranice

petak, 20. ožujka 2015.

Obilježena 22.godišnjica pogibije Saliha Dizdarića i njegovih saboraca

U organizaciji Udruženja dobitnika najviših ratnih priznanja i odlikovanja Bihaća i MZ Ružica, te podršku grada Bihaća i Vlade USK-a danas je obilježena 22.godišnjica pogibije Saliha Dizdarića i njegovih suboraca Mustafe Zulića, Fahrudina Mehtića i Amira Redžića. I ove godine veliki broj građana Bihaća , članova boračkih udruženja, učenika  i predstavnika izvršene i zakonodavne vlasti Bihaća i USK-a prisjetili su se dešavanja u presudnim  u borbama na Grabeškom platou nedaleko od bihaćkog naselja Čekrlije ratne 1993.godine. Kako je istakao Huse Behrem, ispred Organizacionog odbora , Salih Dizdarić dobitnik je dva najviša ratna priznanja, značke Zlatni ljiljan i ordena Zlatni grb s mačevima.
„Kao komadant i kao istinski patriota zauvijek će ostati zapamćen kao čovjek koji je zajedno sa svojim saborcima za Bihać i BiH dao ono najvrijednije, svoj život „- dodao je Behrem.

„Grad Bihać podržao je sve manifestacije iz našeg odbrambeno –oslobodilačkog rata kako bi mladi naraštaji i svim mi zauvijek znali i prisjećali se herojstva i časne borbe pripadnika 5.korpusa Armije R BiH. Salih Dizdarić i njegovi poginuli saborci zaslužuju poštovanje i drago mi je što nam se iz godine u godinu u sve većem broju pridružuju mladi , koji i trebaju biti ti koji će prenositi istinu o ljudima poput Saliha i svih boraca našeg 5.korpusa „- kazao je ispred gradske uprave Bihaća, Asmir Budimlić, gradski vijećnik.
Obilježavanju 22.godišnjice pogibije Saliha Dizdarića i njegovih saboraca prisustvovali su i učenici OŠ Gornje Prekounje , a učenica Amina Seferović pročitala je kratki referat o legendarnom komadantu i borcima 5.korpusa Armije BiH.Pored polaganja cvijeća na mjestu pogibije, članovi porodice poginulih boraca, te brojen delegacije položile su cvijeće na centralno šehidsko spomen obilježje u MZ Ružica.

Nema komentara:

Objavi komentar