Ukupno prikaza stranice

ponedjeljak, 25. svibnja 2015.

Obilježena 20. godišnjica oslobođenja Kobiljnjaka u Bosanskoj Krupi



Prvog dana proteklog vikenda u Bosanskoj Krupi obilježena je 20. godišnjica oslobođenja Kobiljnjaka što je zapravo bio početak puta okončanog oslobađanjem Bosanske Krupe. Zbog toga se 23. maj smatra izuzetno važnim datumom pa se svake godine i obilježava na prigodan način, pješačkim maršem i polaganjem cvijeća na spomen-obilježjima. Na 20. godišnjicu u Domu kulture predstavljena je i brošura „Mostobran Kobiljnjak“ koju su izradili borci i starješine 511. slavne bbr.
Svečano obilježavanje započelo je upravo promocijom brošure „Mostobran Kobiljnjak 18.11.1994. - 23.05.1995” u kojoj su borci i starješine 511. slavne koristeći originalnu dokumentaciju iz arhiva 5. korpusa i zarobljene dokumente agresora, opisali sve najznačajnije detalje bitke za Kobiljnjak.
Brošuru su predstavili njen urednik Husein Ramić i saradnici Alija Kurtović, Edin Pašalić, Muhamed Šabić i Emir Begić - Tito. Pomoć pri kreiranju prve poslijeratne brošure ovakvog karaktera pružili su Ahmet Porić i Asmir Hadžipašić - Asko. Nemjerljiv doprinos dali su načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović koji je i inicijator kompletne priče i general Fadil Hasanagić.
Nakon predstavljanja brošure, ispred Doma kulture, krenuo je i marš „Stazama 511. slavne - Kobiljnjak 2015“. Na putu dugom skoro četiri km, učesnici su se prvo zaustavili kod Centralnog spomen-obilježja gdje je položeno cvijeće i proučena Fatiha.
Svečanost na Kobiljnjaku je započela intoniranjem himne, podizanjem državne zastave i polaganjem cvijeća na spomen-obilježje poginulim borcima općine Bosanska Krupa.
Po dvadeseti put na ovom mjestu pročitan je izvorni tekst vojničkog izvještaja boraca i starješina 511. slavne poslije završene bitke za Kobiljnjak.
Na Kobiljnjaku se obratio načelnik Armin Halitović i zahvalio za učešće na maršu. Kazao je kako je to dobar način da se proslavi značajna pobjeda i da se oda počast svima koji su u borbi za povratak u grad izgubili živote. Predstavio je brošuru i ideju da se slično napravi i za ostale prelomne događaje, te da se na Dan 511. slavne predstavi i objedinjena brošura, zbornik koji će svjedočiti o dešavanjima u periodu od 1992. do 1995. godine.
Govor je održao i brigadir Husein Ramić. Podsjetio je sve prisutne na ratni put bosanskokrupske slavne brigade, na dešavanja, ključne momente za oslobađanje Kobiljnjaka.
U ovoj velikoj bici koja je trajala 140 minuta, nijedan borac nije izgubio život. Nekoliko ih je bilo ranjeno, a zapljenjena su znatna materijalno – tehnička sredstva.
Kulturno-umjetničkog programa ove godne zbog loših vremenskih prilika nije bilo.              
Za učesnike marša pripremljen je vojnički grah

petak, 22. svibnja 2015.

U BANJA LUCI UHAPŠEN SEJFUDIN TOKIĆ



Predsjednik Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda Sejfudin Tokić danas je u Banjoj Luci, prije nego što je uhapšen i priveden u policiju, održao pres-konferenciju povodom činjenice da je na današnji dan prije 23 godine BiH primljena u Ujedinjene nacije te pokazao tada važeću zastavu Bosne i Hercegovine.
"Ta zastava se prije 23 godine vijorila ispred UN-a. Primljena je s Ustavom Republike BiH u kojem nema entiteta. Danas živimo u dramatičnom periodu i trenutku države BiH, kada neki pokušavaju osporiti njenu državnost, konkretno kroz deklaraciju o negiranju državnosti BiH u Narodnoj skupštini RS i kroz Sabor SNSD-a koji je proglasio mogućnost otcjepljenja BiH", rekao je Tokić.
Bošnjaci, kako je dodao, patriote BiH, ovim stječu punopravno i legitimno pravo, da u slučaju takvih tendencija i neadekvatne reakcije međunarodne zajednice, proglase Ustav Republike BiH.
On je naveo i da su „Bošnjaci i patrioti BiH, svi oni koji vole državu BiH, danas uočeni s nevjerovatnom torturom, na teritoriji manjeg bh. entiteta“.
"Pozivam sve pravdoljubive ljude u državi BiH, od Une do Drine, od Save na cjelokupnom teritoriju, da zadrže slobodu i toleranciju, koja svakoj naciji, svakoj vjeri, daje prave da živi na ovom području", rekao je Tokić.
Kazao je da „bošnjački narod više neće tolerirati torturu kakva se provodi na teritoriji manjeg bh. entiteta“.
"Živjela BiH. Živjeli njeni narodi, živjelo bratstvo i jedinstvo onih koji vode BiH. Bošnjaci i patrioti BiH nemaju vremena čekati da oni koji su zadojeni četničkom, fašističkom ideologijom zavole BiH. Branit ćemo našu državu bez obzira na sve neprijatelje koji su se nadigli i bez obzira na pokušaje po dogovoru Tuđman-Milošević, da se BiH podijeli", rekao je Tokić.
Na pitanje novinara zašto nije najavio ovaj skup u Banjoj Luci, rekao je da to nije skup već pres-konferencija.
"Zbog sigurnosti građana nije došlo nekoliko hiljada ljudi koji su trebali doći. Zbog mogućih sukoba otkazao sam masovne skupove, već sam došao na simboličan način da pres-konferencijom obilježim dan kada je BiH postala punopravna članica UN-a i priznata od svih zemalja, od Ruske Federacije, Kine...", rekao je Tokić.
Kazao je da je skup tih građana u Banjoj Luci odjavio kada je „Milorad Dodik u svojstvu privatnog lica pokušajem privatizacije MUP-a RS-a i Specijalnog tužilaštva pozvao te institucije da ga procesuiraju“
Dodao je i da ovim gestom ne čini ništa što je suprotno ustavu BiH i entiteta.
 Uz dobacivanje građana koji su negodovali zbog Tokićevog istupa, došla je policija koja ga je privela. U pitanju je zastava s ljiljanima, a ne kako su ranije javljale agencije - zastava Armije BiH.
Sve što se dešavalo bilo je na rubu fizičkog sukoba.

Prije 23 godine zastava RBiH istaknuta ispred zgrade Ujedinjenih nacija

Zastava Republike Bosne i Hercegovine sa šest ljiljana koja je usvojena 4. maja 1992. godine prvi put je zvanično predstavljena 22. maja 1992. godine ispred zgrade UN-a u New Yorku,

  

 


Tog dana Bosna i Hercegovina postala je članica Ujedinjenih naroda (Rezolucija 757), čime je, kao sukcesor SFRJ, postala ugovorna strana svih konvencija i sporazuma koje je ratificirala SFRJ. U radu Ujedinjenih naroda, BiH sudjeluje preko stalnih predstavništava u New Yorku, Ženevi, Beču, kao i pri UNESCO-u u Parizu.
Odnosi Bosne i Hercegovine i Ujedinjenih naroda uvjetovani su aktualnom međunarodnom političkom i privrednom situacijom koja je dirigirana praćenjem i aktivnim sudjelovanjem u rješavanju međunarodnih kriza, tijela UN-a u kojima je BiH članica, zatim potencijalnim izborom u tijela za koja se BiH kandidira, kao i dinamikom rada u tim tijelima. Politička pitanja uglavnom su u vezi sa praćenjem rada Vijeća sigurnosti te Skupštine i odbora Skupštine. Za Bosnu i Hrecegovinu su od osobitog značaja sljedeća pitanja razmatrana na 61. zasjedanju Generalne skupštine:
  • Situacija u zemlji;
  • Održavanje međunarodne sigurnosti – dobrosusjedski odnosi, stabilnost i razvoj u Jugoistočnoj Evropi;
  • Borba protiv terorizma;
  • Ljudska prava i humanitarna pitanja;
  • Međunarodno pravo, Međunarodni krivični sud, Međunarodni tribunal za ratne zločine počinjene na tlu bivše SFRJ;
  • Prevencija konflikta u svijetu i održavanje mira;
  • Razoružanje;
  • Borba protiv AIDS-a:
  • Finansiranje UN. Pitanje dugovanja BiH prema UN nakon sticanja samostalnosti;
  • Situacija na Bliskom Istoku – Irak, Izrael i Palestina;
  • Kandidature –izbori u tijela i organe UN;
Bosna i Hercegovina, istodobno, aktivno sudjeluje na redovnim koordinirajućim aktivnostima grupacija zemalja unutar UN-a: Istočnoevropska grupa, Centralnoevropska inicijativa, Grupa 77 i Kina, Organizacija islamske konferencije kao i zemalja potencijalnih članica EU.
Od objekta međunarodne politike BiH postupno preuzima ulogu aktivnog sudionika u rješavanju međunarodnih problema.
Članica je brojnih tijela UN-a, aktivna u organiziranju  konferencija i drugih multilateralnih aktivnosti.
U skladu sa odredbama Povelje UN, kao i sa završnim dokumentom Svjetskog samita 2005. godine, formirana je Komisija za izgradnju mira (PBC) kao međudržavno, savjetodavno tijelo koje će odgovarati Vijeću sigurnosti UN-a i čiji je rad fokusiran  na postkonfliktnoj izgradnji mira. BiH je  u decembru 2005. istakla kandidaturu za članstvo u ovom tijelu i tako se, po prvi put otkako je postala članica UN-a, suočila sa procesom intenzivnog lobiranja za jedno od tijela UN, uključivo izlaskom na izbore. Pozitivan odjek kandidature prenesen je od strane niza zemalja- članica UN koji su pozdravili  nastojanja za promjenu imidža BiH putem legitimnog zahtjeva za aktivnije sudjelovanje u međunarodnim poslovima, prvenstveno u sistemu UN.
BiH je odlučila nastaviti sa novim proaktivnim pristupom u pogledu kandidatura BiH, odnosno eksperata iz BiH za članstvo u tijelima UN : ECOSOC, PBC, komitete UN za zaštitu ljudskih prava kao što su :
  • CAT-Komitet protiv torture,
  • CERD-Komitet za eliminaciju rasne diskriminacije,
  • CEDAW-Komitet za eliminaciju diskriminacije žena,
  • CMW-Komitet za prava radnika migranata,
  • CHR-Komitet za ljudska prava,
  • CRC-Komitet za prava djeteta itd.

utorak, 19. svibnja 2015.

Ministar Mulalić danas u službenoj posjeti Federalnom ministarstvu za pitanja boraca i RVI

mulalic

Naime, u toku je rekonstrukcija revizorskih timova za kontrolu, a u završnoj fazi prijedlog imenovanja novog Revizorskog tima za koordinaciju. Današnji sastanak bit će posvećen procesu provođenja revizije na području Unsko-sanskog kantona.
Abid Mulalić, ministar za pitanja boraca i RVI u Vladi Unsko-sanskog kantona danas je u službenoj posjeti Federalnom ministarstvu za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata. Sa federalnim ministrom doc. dr. Salkom Bukvarevićem ministar Mulalić će razgovarati o implementaciji Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti branilačko-invalidske zaštite.
Naime, u toku je rekonstrukcija revizorskih timova za kontrolu, a u završnoj fazi prijedlog imenovanja novog Revizorskog tima za koordinaciju. Današnji sastanak bit će posvećen procesu provođenja revizije na području Unsko-sanskog kantona.

srijeda, 13. svibnja 2015.

ZAKONODAVNO-PRAVNA KOMISIJA: O Zakonu o dopunskim pravima boraca u ponedeljak

Nakon što je Ministarstvo za pitanje boraca utvrdilo mišljenje kojim osporava zahtjev Općine Velika Kladuša da aktuleni zakon narušava prava loklane zajednice, danas se o ovom važnom pitanju očekivalo i očitovanje Zakonodavno-pravne komisije
 

 Danas je zasjedala Zakonodavno-pravna komisija . Na obimnom dnevnom redu, uoči skupštinskog zasjedanja, našlo se i pitanje  nastupa USK na zakazanoj javnoj raspravi Ustavnog suda F BIH, a tiče se očitovanja zakonitosti Zakona o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih porodica. Nakon Ministarstva za pitanja boraca, potrebno je i mišljenje Zakonodavno-pravne komisije koja se danas nije mogla očitovati, tačnije svoju odluku će donijeti u ponedjeljak.
Općina Velika Kladuša obratila se Ustavnom sudu F BIH sa zahtjevom da preispita zakonitost Kantonalnog zakona o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih porodica.Tačnije, da utvrdi    da li odredba koja se tiče obaveze loklane zajednice u implementaciji  boračkog zakona u suprotnosti sa Zakonom o principima loklane zajednice. Javna rasprava zakazana je za 19. maj kada bi pored Općine sa svojim argumentima trebali izaći i donosilac zakona –izvršna i zakonodavna vlast Kantona. Nakon što je Ministarstvo za pitanje boraca utvrdilo mišljenje kojim  osporava zahtjev Općine Velika Kladuša da aktuleni  zakon narušava prava loklane zajednice, danas se  o ovom važnom pitanju očekivalo i očitovanje zakonodavno-pravne komisije.
U slučaju da Ustavni sud  uvaži zahtjev Općine Velika Kladuša, njenim primjerom bi se mogle voditi i druge općine. Ono što je još važnije postojeći  zakon o dopunskim pravima boračkih populacija stavio bi se van snage,tvrde u Komisiji.
Podsjetimo, Općina Velika Kladuša  jedina je lokalna zajednica gdje bivši borci A R BIH ne mogu ostvariti svoja prava. Do ponedjeljka članovi Komisije trebali bi usaglasiti stavove o nastupu pred Ustavnim sudom, a u međuvremenu  od suda će se zatražiti  odlaganje ročišta  kako bi se, rečeno je, ozbiljno  pristupilo javnoj rasparavi.
Izvor: RTVUSK.BA

petak, 8. svibnja 2015.

ČESTITKA POVODOM DANA ZLATNIH LJILJANA, DANA LOGORAŠA BIH I DANA POBJEDE NAD FAŠIZMOM


Kao što svi znate,9.maj je dan pobjede nad fašizmom, dan logoraša Bosne i Hercegovine ali ovaj dan se takodjer slavi i kao dan Zlatnih Ljiljana. Ovom prilikom svim nosiocima najvišeg ratnog priznanja Armije Republike BiH, kao i njihovim  porodicama, čestitam Dan Zlatnih ljiljana. One  koji su ovo priznanje dobili posthumno nećemo i ne smijemo zaboraviti, kao ni sve druge borce za ovu državu, bilo da su odlikovani ili ne. Zlatni  ljiljan je najveće ratno  odlikovanje Armije Republike Bosne i Hercegovine za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini. Dodjeljivao se vojnicima i oficirima za najsmjelije, najhrabrije i najtaktičnije podvige protiv agresora. Neki od boraca za svoju pokazanu hrabrost odlikovani su posthumno. Armija R BIH dala je na hiljade heroja u ratu , a devet istaknutih boraca proglašeno je Narodnim herojima,( SafetHadžić, Senad MehdinHodžić , Midhat Hujdur-Hujka, Hajrudin Mešić, Safet Zajko, Enver Šehović, Adil Bešić, Nesib Malkić i Izet Nanić).