Ukupno prikaza stranice

srijeda, 13. svibnja 2015.

ZAKONODAVNO-PRAVNA KOMISIJA: O Zakonu o dopunskim pravima boraca u ponedeljak

Nakon što je Ministarstvo za pitanje boraca utvrdilo mišljenje kojim osporava zahtjev Općine Velika Kladuša da aktuleni zakon narušava prava loklane zajednice, danas se o ovom važnom pitanju očekivalo i očitovanje Zakonodavno-pravne komisije
 

 Danas je zasjedala Zakonodavno-pravna komisija . Na obimnom dnevnom redu, uoči skupštinskog zasjedanja, našlo se i pitanje  nastupa USK na zakazanoj javnoj raspravi Ustavnog suda F BIH, a tiče se očitovanja zakonitosti Zakona o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih porodica. Nakon Ministarstva za pitanja boraca, potrebno je i mišljenje Zakonodavno-pravne komisije koja se danas nije mogla očitovati, tačnije svoju odluku će donijeti u ponedjeljak.
Općina Velika Kladuša obratila se Ustavnom sudu F BIH sa zahtjevom da preispita zakonitost Kantonalnog zakona o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih porodica.Tačnije, da utvrdi    da li odredba koja se tiče obaveze loklane zajednice u implementaciji  boračkog zakona u suprotnosti sa Zakonom o principima loklane zajednice. Javna rasprava zakazana je za 19. maj kada bi pored Općine sa svojim argumentima trebali izaći i donosilac zakona –izvršna i zakonodavna vlast Kantona. Nakon što je Ministarstvo za pitanje boraca utvrdilo mišljenje kojim  osporava zahtjev Općine Velika Kladuša da aktuleni  zakon narušava prava loklane zajednice, danas se  o ovom važnom pitanju očekivalo i očitovanje zakonodavno-pravne komisije.
U slučaju da Ustavni sud  uvaži zahtjev Općine Velika Kladuša, njenim primjerom bi se mogle voditi i druge općine. Ono što je još važnije postojeći  zakon o dopunskim pravima boračkih populacija stavio bi se van snage,tvrde u Komisiji.
Podsjetimo, Općina Velika Kladuša  jedina je lokalna zajednica gdje bivši borci A R BIH ne mogu ostvariti svoja prava. Do ponedjeljka članovi Komisije trebali bi usaglasiti stavove o nastupu pred Ustavnim sudom, a u međuvremenu  od suda će se zatražiti  odlaganje ročišta  kako bi se, rečeno je, ozbiljno  pristupilo javnoj rasparavi.
Izvor: RTVUSK.BA

Nema komentara:

Objavi komentar