Ukupno prikaza stranice

ponedjeljak, 25. svibnja 2015.

Obilježena 20. godišnjica oslobođenja Kobiljnjaka u Bosanskoj Krupi



Prvog dana proteklog vikenda u Bosanskoj Krupi obilježena je 20. godišnjica oslobođenja Kobiljnjaka što je zapravo bio početak puta okončanog oslobađanjem Bosanske Krupe. Zbog toga se 23. maj smatra izuzetno važnim datumom pa se svake godine i obilježava na prigodan način, pješačkim maršem i polaganjem cvijeća na spomen-obilježjima. Na 20. godišnjicu u Domu kulture predstavljena je i brošura „Mostobran Kobiljnjak“ koju su izradili borci i starješine 511. slavne bbr.
Svečano obilježavanje započelo je upravo promocijom brošure „Mostobran Kobiljnjak 18.11.1994. - 23.05.1995” u kojoj su borci i starješine 511. slavne koristeći originalnu dokumentaciju iz arhiva 5. korpusa i zarobljene dokumente agresora, opisali sve najznačajnije detalje bitke za Kobiljnjak.
Brošuru su predstavili njen urednik Husein Ramić i saradnici Alija Kurtović, Edin Pašalić, Muhamed Šabić i Emir Begić - Tito. Pomoć pri kreiranju prve poslijeratne brošure ovakvog karaktera pružili su Ahmet Porić i Asmir Hadžipašić - Asko. Nemjerljiv doprinos dali su načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović koji je i inicijator kompletne priče i general Fadil Hasanagić.
Nakon predstavljanja brošure, ispred Doma kulture, krenuo je i marš „Stazama 511. slavne - Kobiljnjak 2015“. Na putu dugom skoro četiri km, učesnici su se prvo zaustavili kod Centralnog spomen-obilježja gdje je položeno cvijeće i proučena Fatiha.
Svečanost na Kobiljnjaku je započela intoniranjem himne, podizanjem državne zastave i polaganjem cvijeća na spomen-obilježje poginulim borcima općine Bosanska Krupa.
Po dvadeseti put na ovom mjestu pročitan je izvorni tekst vojničkog izvještaja boraca i starješina 511. slavne poslije završene bitke za Kobiljnjak.
Na Kobiljnjaku se obratio načelnik Armin Halitović i zahvalio za učešće na maršu. Kazao je kako je to dobar način da se proslavi značajna pobjeda i da se oda počast svima koji su u borbi za povratak u grad izgubili živote. Predstavio je brošuru i ideju da se slično napravi i za ostale prelomne događaje, te da se na Dan 511. slavne predstavi i objedinjena brošura, zbornik koji će svjedočiti o dešavanjima u periodu od 1992. do 1995. godine.
Govor je održao i brigadir Husein Ramić. Podsjetio je sve prisutne na ratni put bosanskokrupske slavne brigade, na dešavanja, ključne momente za oslobađanje Kobiljnjaka.
U ovoj velikoj bici koja je trajala 140 minuta, nijedan borac nije izgubio život. Nekoliko ih je bilo ranjeno, a zapljenjena su znatna materijalno – tehnička sredstva.
Kulturno-umjetničkog programa ove godne zbog loših vremenskih prilika nije bilo.              
Za učesnike marša pripremljen je vojnički grah

Nema komentara:

Objavi komentar