Ukupno prikaza stranice

petak, 27. veljače 2015.

ČESTITKA POVODOM 1.MARTA, DANA NEZAVISNOSTI BIH

1. marta 1992. godine BiH građani su se na referendumu opredijelili za nezavisnost BiH. Tog dana 1992. godine 64 posto građana BiH potvrdno je odgovorilo na referendumsko pitanje da li ste zato da BiH bude nezavisna država svih njenih građana i ravnopravnih naroda.
 Kada je Skupština SR BiH usvojila deklaraciju o nezavisnosti, tadašnji lider SDS-a,  a sada haški zatvorenik Radovan Karadžić otvoreno je zaprijetio muslimanskom narodu nestankom: 'Nemojte da mislite da nećete odvesti Bosnu i Hercegovinu u pakao, a muslimanski narod možda u nestanak, jer muslimanski narod ne može da se odbrani ako bude rata ovdje'. Ove riječi nisu bile samo dio neprimjerene skupštinske retorike. U ratu koji je uslijedio stotine hiljada ljudi je ubijeno, više od milion protjerano, a ratnim zločinima i genocidom izmijenjena je demografska struktura BiH. Nakon rata, bivši predsjednik Bosne i Hercegovine  rahmetli Alija Izetbegović odgovorio je na pitanje da li je, umjesto referenduma za nezavisnost, bilo drugog rješenja: „1 mart je bio naša sudbina i neumjesno je pa i griješno pitanje da li je išta moglo biti drugačije. Mi ne bismo bili ono što jesmo da smo tada u ime sumnjive sigurnosti izabrali potčinjavanje“.Svim građanima Bosne i Hercegovine koji BiH smatraju svojom domovinom čestitam 1. mart, dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.
Domovino, neka ti je sretan praznik.

petak, 20. veljače 2015.

OBILJEŽENA 20.GODIŠNJICA OPĆINE BUŽIM





Danas je u Bužimu u Unsko-sanskom kantonu obilježena 20. godišnjica ove najmlađe općine u Federaciji Bosne i Hercegovine..
Status općine Bužim je stekao nakon rata, najviše zahvaljujući ogromnom doprinosu u odbrani BiH.
Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Bužim za počasnog građanina proglašen je reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.
Potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović bila je počasna gošća svečanosti povodom 20. godišnjice općine Bužim. Delegacija na čelu sa premijrom USK Izudinom Saračevićem i domaćinom, načelnikom Bužima Aganom Bunićem, postavila je kamen temeljac za sportsku dvoranu u Bužimu, čija je izgradnja zvanično počela jučer.
Mahmutbegović je kazala da će pomoći ovoj mladoj općini, da ona to zaslužuje, a sportska dvorana je i najpotrebnija za jednu zdravu i mladu sredinu.
Delegacija predvođena bihaćkim muftijom Hasanom ef. Makićem obišla je i objekat Islamskog kulturnog centra Bužim, koji je također u izgradnji.
Predstavnici Saveza JOB Unija Veterana USK-a, također su danas prisustvovali svečanoj akademiji koja je upriličena povodom 20.godišnjice općine Bužim.




petak, 13. veljače 2015.

Obilježena 20. godišnjica oslobađanja bihaćke mjesne zajednice Sokolac

Obilježena 20. godišnjica oslobađanja bihaćke mjesne zajednice Sokolac
U bihaćkoj mjesnoj zajednici Sokolac danas je dvadeseti put za redom održana tradicionalna manifestacija kojom mještani ove mjesne zajednice, ali i građani Bihaća, obilježavaju godišnjicu oslobađanja naselja ratne 1995.godine. Dvije decenije od od oslobađanja Sokoca bila je prilika da se prisutni prisjete ratnih dešavanja i herojske borbe pripadnika 5.korpusa Armije R BiH i policije R BiH na oslobađanju ovog prigradskog naselja.
Ovogodišnjem obilježavanju pored mještana, članova boračkih udruženja prisustvovali su mr.sci.Emdžad Galijašević, gradonačelnik Bihaća, mr.Izudin Saračević, premijer USK-a i Abid Mulalić, ministar za pitanje boraca i RVI u Vladi USK-a.
U svojim obraćanjima ministar Mulalić i premijer Saračević istakli su da se mora njegovati kultura sjećanja kako mještana Sokoca, tako i svih građana Bihaća na herojsko vrijeme i odbrambeno-oslobodilački rat kojim je odbranjena država BiH.

„ Vlada USK-a biti će kroz resorno ministarstvo podrška našim boračkim udruženjima i općenito boračkoj populaciji i sve što budemo radili i planirali biti će samo jedinstveno i uz međusobno uvažavanje jer smo pokazali da smo jaki kada smo jedinstveni kao što smo bili u ratu „- kazao je premijer Saračević.
Na zajedništvo u borbi za bolju državu Bosnu i Hercegovinu u svom obraćanju pozvao je i gradonačelnik Galijašević, kazavši da danas ne smijemo dozvoliti da nas jeftino politikanstvo dijeli i unosi razdor među narod.

„Ti isti politikanti dijele džemate, porodice, gradove i kantone i to ne smijemo dozvoliti jer je na gubitku država Bosna i Hercegovina. Sad nam kao nikad treba zajedništvo jer samo zajedno možemo nastaviti graditi naš Bihać kao što smo to uradili zadnje dvije godine, realizirajući preko 20 miliona KM infrastrukturnih investicija. To zaslužuju borci i njihove porodice jer stvaranjem boljih uslova za život zapravo borimo se za one principe za koji su se borili i naši borci u ratu „- kazao je gradonačelnik Galijašević








utorak, 10. veljače 2015.

Otkriven spomenik Patriotskoj ligi Bihaća



Obilježavajući 24.godišnjicu formiranja Patriotske lige Krajine u Bihaću je danas u prisustvu nekadašnjih osnivača i pripadnika PL BiH otkriven spomenik Patriotskoj ligi Bihaća. Spomenik su svečano otkrili mr.sci. Emdžad Galijašević, gradonačelnik Bihaća i djeca osnivača PL Bihać Alen Dizdarić i Irma Kečalović istaknuvši da je ovo prvi korak kojim se trajno obilježava herojska borba patriota i borca za državu Bosnu i Hercegovinu u odbrambeno-oslobodilačkom ratu 1992-1995.godine.

„Hvala gradskoj upravi i gradonačelniku Galijaševiću što su podržali našu želju da u centru grada podignemo ovaj spomenik u znak sjećanja na sve one koji su odlučno stali u odbranu države BiH. Ovo je trenutak kojim ćemo obilježiti herojstvo patriota koji su organizirali prvi otpor agresoru i bez čije žrtve i nesebičnog zalaganja mi danas ne bi imali državu BiH „- kazao je Kasim Kozlica, predsjednik Patriotske lige Bihać.

U sklopu obilježavanja 24.godišnjice formiranja PL Krajine u Muzeju AVNOJ-a održana je i svečana akademija posvećenu historijskom skupu održanom 10. februara 1991. godine u sportskoj dvorani Luke u Bihaću, što je u historiji Krajine zabilježeno kao udaranje temelja Patriotskoj ligi ovog područja. Prisutnima su se , između ostalih obratili mr.sci.Emdžad Galijašević, gradonačelnik Bihaća , Besim Dizdarić, predsjednik PL USK-a, Izudin Saračević, pomoćnik komadanta 5.korpusa AR BiH i general Atif Dudaković, komadant 5.korpusa AR BiH.

„ Ponosan sam i sretan što sam danas prisustvovao otkrivanju spomenika Patriotskoj ligi Bihaća koji će od danas biti dio historije ovog grada i trajno će govoriti ko je časno branio državu Bosnu i Hercegovinu. Treba nam daleko više ovakvih spomenika , udžbenika i knjiga kako se istina ne bi zaboravila, pogotovo kod mlađih generacija koje trebaju osjetiti duh patriotizma u svome srcu, a to mogu samo učenjem historije o svojoj domovini „- kazao je general Dudaković.

„ Hvala generalu Dudakoviću što je u svom govoru još jednom sve nas pozvao na jedinstvo i odgovornost prema svome poslu a samim time i prema državi BiH. Upravo nam danas treba vlast i političari koji će svojim radom potvrditi sve ono za što ste se vi borci Armije R BiH borili u ratu. Grad Bihać nije imao dilemu oko podrške izgradnji spomenika Patriotskoj ligi Bihaća jer ovaj spomenik je svjedočanstvo jednog herojskog vremena, kao što će sutra biti spomen soba i spomenik bihaćkim brigadama kojeg grad Bihać pravi zajedno sa boračkim udruženjima „- kazao je gradonačelnik Galijašević.

Prije same akademije položeno je cvijeće na mezar dr. Irfana Ljubijankića, jednog od osnivača Patriotske lige u Bihaću i ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i na centralno spomen obilježje poginulim borcima na mezarju Humci.

ponedjeljak, 9. veljače 2015.

Tekst presude Ustavnog suda FBiH o povoljnijem penzionisanju branilaca

1. Utvrđuje se da su odredbe čl. 1., 2., 3., 4., 5., 6., 7., 11., 12., 16., 23. i 27. Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca odbrambeno-oslobodilačkog rata („Službene novine Federacije BiH“, br. 41/13) saglasne Ustavu Federacije Bosne i Hercegovine.
2. Utvrđuje se da odredba člana 15. stav (1) istog Zakona nije saglasna Ustavu Federacije Bosne i Hercegovine.
3. Presudu objaviti u „Službenim novinama Federacije BiH“

                                                        O b r a z l o ž e nj e

9. Činjenično stanje i  stav Suda
Nakon izvršenog uvida u osporeni Zakon, Ustavni sud Federacije je utvrdio, da je Parlament Federacije Bosne i Hercegovine donio zakon i na jedinstven način regulisao ostvarivanje prava na prijevremeno povoljnije penzionisanje pripadnika Oružanih snaga Republike  Bosne i Hercegovine (ARBIH, HVO, HOS, MUP-a R BiH i Odjela za unutrašnje poslove/ MUP-a HZHB). Tako je za učesnike odbrambeno-oslobodilačkog rata kojima je pravo na prijevremeno povoljnije penzionisanje bilo riješeno na privremenoj osnovi, sada trajno riješeno.
Isto tako, Zakonom je propisana i mogućnost ostvarivanja prava na prijevremeno povoljnije penzionisanje za određene kategorije lica koja su uzela učešće u odbrambeno-oslobodilačkom ratu i način dokazivanja učešća, utvrđeni koeficijenti i određena osnovica za sve korisnike ovog prava. Postupak i način ponovnog preračunavanja u nadležnosti je Federalnog zavoda za PIO.
Kad je u pitanju način finansiranja Zakonom je propisano da se 50% sredstava izdvaja prema članu 126. Zakona o PIO i to sa podračuna vojnih osiguranika, a 50% sredstava osigurava se iz Budžeta Federacije BiH. Kao i za ostale korisnike prava koji su uzeli učešće u odbrambeno-oslobodilačkom ratu, korisnici prava po ovom zakonu podliježu reviziji.
Nakon analize predloženih rješenja u ovom zakonu, Ustavni sud Federacije pošao je od odredbi člana III.2. i člana III.3. Ustava Federacije Bosne i Hercegovine kojima je propisana zajednička nadležnost Federacije i kantona,  način ostvarivanja te nadležnosti i utvrdio, da regulisana oblast dijelom spada u oblast socijalne politike, a da se nadležnost može ostvarivati zajednički ili odvojeno ili od strane kantona koordinirano od federalne vlasti. Imajući u vidu način ostvarivanja ove nadležnosti prema Ustavu Federacije Bosne i Hercegovine, Ustavni sud Federacije je stajališta, da je Parlament Federacije Bosne i Hercegovine imao ustavni osnov da donese ovaj zakon, obzirom da Federacija Bosne i Hercegovine  samostalno može utvrđivati socijalnu politiku i regulisati ovu materiju ne stvarajući bilo kakve finansijske ili druge obaveze prema kantonima. U isključivoj je nadležnosti i odgovornosti zakonodavne vlasti Federacije da utvrdi zakonodavnu politiku u ovoj oblasti i da na jedinstven način propiše zakonska rješenja za sve korisnike prava na prijevremene povoljnije penzije. Pri tome je Parlament Federacije Bosne i Hercegovine, kao najviša zakonodavna vlast u Federaciji Bosne i Hercegovine, odgovoran za finansijsku provodljivost zakona, odnosno za obim i visinu prava korisnika koji ostvaruju pravo na prijevremeno penzionisanje.
Također, Ustavni sud Federacije ne supstituira zakonodavnu vlast kada je u pitanju kontrola kvaliteta zakona, izuzev ako zakon ne zadovoljava standarde dostupnosti, javnosti i preciznosti zakonskih rješenja, što ovdje nije slučaj. Stoga je u konkretnom slučaju Ustavni sud Federacije ispitao osporene odredbe zakona sa stanovišta njihove kompatibilnosti sa odredbama Ustava Federacije Bosne i Hercegovine i Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda na koje su se podnosioci zahtjeva konkretno pozivali, a kako slijedi.
Odredbe čl. 1. do 7. osporenog Zakona regulišu korištenje prava na prijevremeno povoljnije penzionisanje svih branilaca koji su uzeli učešće u odbrambeno-oslobodilačkom ratu i čija su prava do donošenja ovog zakona bila isključivo privremeno regulisana. Sada se ta prava trajno regulišu na jedinstven način do stjecanja uslova za starosnu penziju prema Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju, vrednujući činove u svim vojnim i policijskim formacijama prema propisima koji su se primjenjivali u Bosni i Hercegovini, na jedinstven način, iz čega se može zaključiti da nema povrede odredbi iz člana II.A.2.1) c) i d) Ustava Federacije Bosne i Hercegovine, koje regulišu jednakost pred zakonom i zabranu svake diskriminacije. Imajući u vidu da su ova prava bila različito i privremeno regulisana, sada se ona regulišu ovim zakonom, pa je bilo neophodno utvrditi ponovno preračunavanje penzija od strane nadležnog organa, a to je Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje i to prema propisanim parametrima na način koji  odražava stav zakonodavne vlasti Federacije u ovoj oblasti. Iz tih razloga pravomoćna rješenja o ostvarivanju ovog prava gdje su iste vojne i policijske formacije različito vrednovane, a donesena su prema propisima koja su imala isključivo privremeni karakter, ne predstavljaju prema stajalištu Ustavnog suda Federacije povredu stečenih prava i povredu pravne sigurnosti.
Pravo na prijevremeno povoljnije penzionisanje koje je prema određenim propisima bilo različito vrednovano za iste formacijske činove, prema opredjeljenju zakonodavne vlasti u ovom zakonu, predstavlja ujednačavanje tog prava za sva lica koja su uzele učešće u ratu, što ne predstavlja povredu prava na jednakost pred zakonom i ne diskriminira korisnike ovog prava prema ovom zakonu, u vidu prava na prijevremeno povoljnije penzionisanje.
Isto tako, osim lica koja su ostvarila pravo na prijevremeno povoljnije penzionisanje prema osporenom Zakonu o potvrđivanju prava na prijevremenu starosnu penziju ostvarenu pod povoljnijim uslovima, navedeni u članu 3. ovog zakona, zakonodavac, u konkretnom slučaju Parlament Federacije Bosne i Hercegovine, utvrdio je da pravo na prijevremeno povoljnije penzionisanje mogu da ostvare i lica koja su uzela učešće u ratu, ispunjavaju određene uslove iz člana 4. ovog zakona, a bili su pripadnici Armije BiH, HVO-a, HOS-a i policije. Imajući u vidu predložena rješenja, Parlament Federacije Bosne i Hercegovine je isključivo ovlašten  utvrđivati zakonodavnu politiku, pa je u okviru te svoje nadležnosti ovlašten i proširiti krug korisnika koji mogu podnijeti zahtjev na prijevremenu povoljniju penziju. Ustavni sud Federacije s obzirom na predloženo u članu 4. nije utvrdio povredu člana II.A.2.1. c), d) i k) Ustava Federacije Bosne i Hercegovine.
Analizom rješenja koja regulišu način isplate penzija, Ustavni sud Federacije prihvata stajalište da penzija predstavlja imovinu. Isplata penzije u omjeru 50% iz sredstava podračuna prema članu 126. Zakona o PIO, ima karakter stečene imovine. Kad je u pitanju isplata sredstava  u visini od 50% iz Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine, a koja se osiguravaju radi realizacije povoljnije prijevremene  penzije, u tom obimu penzija podliježe izmjenama  u skladu sa realnim mogućnostima i ekonomskim pokazaocima u Federaciji Bosne i Hercegovine, što ne može da cijeni Ustavni sud Federacije, nego je to domen opredjeljenja i odgovornosti zakonodavne vlasti Federacije Bosne i Hercegovine koja je i donijela osporeni Zakon. Ovo miješanje države odnosno Federacije u imovinu zasnovano na zakonu je opravdano pokazanim javnim interesom. Napominjemo, da je ista za sve korisnike zaštićena odredbama zakona, po kojoj je najniža penzija ostvarena pod povoljnijem prijevremenom penzionisanju, veća od one koja se isplaćuje građanima koji su stekli pravo na punu penziju  prema odredbama sistemskog zakona, a to je Zakon o PIO.
Isto tako, član 23. osporenog Zakona reguliše prava koja su ostvarena prema čl. 3. i 4. i da ta prava podliježu reviziji, u skladu sa odredbama Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti branilačko-invalidske zaštite ("Službene novine Federacije BiH", br. 82/09). Analizom predloženih rješenja nije utvrđeno da postoji povreda odredbe člana II.A.2.1. c), d) i k) Ustava Federacije Bosne i Hercegovine, iz razloga što su njime obuhvaćena sva lica koja su uzela učešće u odbrambeno-oslobodilačkom ratu iz svih vojnih formacija koje su navedene u članu 1. osporenog Zakona. Pored toga, članom 27. propisano je da danom stupanja na snagu osporenog Zakona prestaje da važi Zakon o potvrđivanju prava na prijevremenu starosnu penziju ostvarenu pod povoljnijim uslovima. Prestankom primjene pomenutog Zakona ne prestaju prava licima koja su ta prava ostvarila na privremenoj osnovi uredbama I, II i III, a kasnije ta prava potvrđena Zakonom iz razloga što je u članu 3. stav 1. osporenog Zakona navedeno da korisnici prava iz tog zakona zadržavaju pravo na penziju i nastavlja im se isplata penzije. Iz tih razloga  Ustavni sud Federacije  nije utvrdio povredu odredaba Ustava Federacije Bosne i Hercegovine, ili povredu Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda.
U odnosu na član 15. stav 1. osporenog Zakona u dijelu koji se odnosi na dokazivanje činjenica za ostvarivanje prava po ovom zakonu, i to u dijelu gdje je navedeno da se dokazivanje vrši isključivo na osnovu pisanih dokaza i sredstava izdanih od mjerodavnih tijela odnosno od mjerodavnih ustanova, nije u skladu sa Ustavom Federacije Bosne i Hercegovine iz razloga, što sva dokazna sredstva koja mogu biti od utjecaja na ostvarivanje prava moraju se koristiti u dokaznom postupku prema odredbama Zakona o upravnom postupku. Ovakvo stajalište Ustavni sud Federacije je iskazao u više predmeta, a posebno u Presudi U-7/12 od 20.11.2012. godine, ocjenjujući ustavnost pojedinih odredbi Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti branilačko-invalidske zaštite, pa je iz tih razloga  utvrdio, da pomenuta odredba nije u skladu sa Ustavom Federacije Bosne i Hercegovine.
Obzirom  na izloženo Ustavni sud Federacije je odlučio kao u dispozitivu presude.
Ovu presudu Ustavni sud Federacije donio je  jednoglasno u sastvu: dr. Kata Senjak, predsjednica Suda, Sead Bahtijarević, Domin Malbašić, Aleksandra Martinović i prof.dr. Edin Muminović, sudije Suda.

Broj: U-29/13
29.01.2014. godine
S a r a j e v o                                                                                           

Predsjednica Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine
dr. Kata Senjak, s. r.

http://www.ustavnisudfbih.ba/bs/index.php)

subota, 7. veljače 2015.

JOB"UNIJA VETERANA"USK-a: POSJETA SPOMEN OBILJEŽJU NIJAZA BEGIĆA-KESE

JOB"UNIJA VETERANA"USK-a: POSJETA SPOMEN OBILJEŽJU NIJAZA BEGIĆA-KESE: U organizaciji Udruženja Jedinstvena organizacija boraca "Unija Veterana" Nijaz Begić - Keso, predstavnika Saveza Jedinstvene orga...

JOB"UNIJA VETERANA"USK-a: OBILJEŽENA 21. GODIŠNJICA SLAMANJA FEBRUARSKE OFAN...

JOB"UNIJA VETERANA"USK-a: OBILJEŽENA 21. GODIŠNJICA SLAMANJA FEBRUARSKE OFAN...:   7.2.2015.god - „Hasin vrh je možda mali u geografskom, ali je veliki u moralnom smislu i vrh je na kojem se branila i o...

OBILJEŽENA 21. GODIŠNJICA SLAMANJA FEBRUARSKE OFANZIVE





 7.2.2015.god
- „Hasin vrh je možda mali u geografskom, ali je veliki u moralnom smislu i vrh je na kojem se branila i odbranila država Bosna i Hercegovina”, kazao je u obraćanju Izudin Saračević, ratni pomoćnik komandanta 5. korpusa za moral

Autor: 
Press Grada Bihaća
BIHAĆ, 7. februara - U prisustvu nekoliko stotina građana Unsko-sanskog kantona i pored sniježnog nevremena, na Nuglovima je danas je održana tradicionalna manifestacija na kojoj se bivši pripadnici 5.korpusa Armije R BiH prisjećaju neprijateljske februarske ofenzive ratne 1994.godine.
Tada su na Grmuško-srbljanskom platou vođene presudne borbe za odbranu desne obale rijeke Une, i tom prilikom nadljudskim naporima pripadnika 5.korpusa Armije R BiH i policije osujećen je plan neprijatelja da ovlada ovim prostorom i dođe do hidrocentrale u Kostelima. Borci 5. korpusa AR BiH su zaustavili ofanzivu neprijatelja, te očuvali ovaj prostor slobodnim.
Obilježavanje su organizirali članovi Udruženja „Hasin vrh“, a prema riječima Enesa Prošića, ispred Organizacionog odbora manifestacije, preživjeli borci, te porodice poginulih pripadnika 5. korpusa, konačno će dobiti spomen park Hasin vrh, kao historijsko mjesto na kojem se branila država BiH.
O ratnim dešavanjima tokom zaustavljanja neprijateljske ofanzive na području Hasinog vrha,danas su govorili Hamdo Delalić, ratni komadant 503. slavne brigade, Amir Avdić, ratni komadant 1. bosanske oslobodilačke brigade, Esad Bašagić, ratni komadant 3. bataljona 503. slavne brigade, Izudin Saračević, pomoćnik komadanta 5.korpusa za moral i Emdžad Galijašević, gradonačelnik Bihaća.
„I ovogodišnje obilježavanje februarske ofanzive protiče u teškim vremenima, ali i u vremenima kada se događaji iz odbrambeno-oslobodilačkog rata zaboravljaju i okupljaju sve manje preživjelih boraca i građana. To ne smijemo dopustiti, jer smo vodili časnu borbu i ne treba nam sutra niko pisati historiju osim nas samih”, kazao je brigadir Hamdo Delalić.
„Hasin vrh je možda mali u geografskom, ali je veliki u moralnom smislu i vrh je na kojem se branila i odbranila država Bosna i Hercegovina. Pred nama je još dosta izazova i bitaka koje mi preživjeli borci Armije R BiH možemo dobiti zajedništvom i iskrenošću jednih prema drugima”, kazao je Izudin Saračević.
U svom obraćanju gradonačelnik Galijašević istakao je da je gradska uprava omogućila izgradnju spomen obilježja na Hasinom vrhu i nakon dozvole od strane Vlade F BiH krenut će se u izgradnju.
„S druge strane, svaki nivo vlasti u našoj zemlji mora svojim radom konačno pokazati da nismo zaboravili naše borce i da im omogućimo uslove za život za koje su se oni i borili. Danas državu volimo otvaranjem radnih mjesta i to treba biti način kako da pokažemo svoj patriotizam. Zbog toga nam treba vlast koja će biti jedinstvena i spremna odgovoriti današnjim izazovima”, kazao je Galijašević. 






petak, 6. veljače 2015.

POSJETA SPOMEN OBILJEŽJU NIJAZA BEGIĆA-KESE

U organizaciji Udruženja Jedinstvena organizacija boraca "Unija Veterana" Nijaz Begić - Keso, predstavnika Saveza Jedinstvene organizacije boraca "Unija Veterana" Unsko-sanskog kantona, danas je na šehidskom obilježju u cazinskoj mjesnoj zajednici Krivaja položeno cvijeće i proučena fatiha svim šehidima ove mjesne zajednice.Polaganje cvijeća je upriličeno povodom 53 godišnjice od rođenja šehida Nijaza Begića-Kese.
Major Nijaz Begić-Keso obnašao je dužnost načelnika štaba 517.Oslobodilačke brigade.Rođen je 6. Februara 1962.godine, a umro je 24.jula 1995.godine.Rane koje je dobio prethodnog dana od neprijateljskog projektila u operaciji „Spržena zemlja“ u širem rejonu Krivaje nije mogao preživjeti.
Neka mu je vječni rahmet.






četvrtak, 5. veljače 2015.

OBAVIJEST

Obilježavanje rođendana majora Nijaza Begića – Kese

Udruženje JOB „Unija Veterana“ Nijaz Begić – KESO obaviještava svoje članove i ostale građane općine Cazin da će 06. februara 2015. godine organizirati obilježavanje rođendana našeg heroja rahmetli Nijaza Begića – Kese, gdje će biti upriličeno učenje sure Ja Sin,te polaganje cvijeća na spomen obilježju. Mjesto održavanja manifestacije je spomen obilježje u MZ Krivaji sa početkom u 9:30 h, pa vas ovim putem pozivamo da se odazovete u što većem broju kako bi uveličali ovaj događaj.
Izvor:JOB"Unija Veterana" Nijaz Begić-Keso