Ukupno prikaza stranice

utorak, 10. veljače 2015.

Otkriven spomenik Patriotskoj ligi Bihaća



Obilježavajući 24.godišnjicu formiranja Patriotske lige Krajine u Bihaću je danas u prisustvu nekadašnjih osnivača i pripadnika PL BiH otkriven spomenik Patriotskoj ligi Bihaća. Spomenik su svečano otkrili mr.sci. Emdžad Galijašević, gradonačelnik Bihaća i djeca osnivača PL Bihać Alen Dizdarić i Irma Kečalović istaknuvši da je ovo prvi korak kojim se trajno obilježava herojska borba patriota i borca za državu Bosnu i Hercegovinu u odbrambeno-oslobodilačkom ratu 1992-1995.godine.

„Hvala gradskoj upravi i gradonačelniku Galijaševiću što su podržali našu želju da u centru grada podignemo ovaj spomenik u znak sjećanja na sve one koji su odlučno stali u odbranu države BiH. Ovo je trenutak kojim ćemo obilježiti herojstvo patriota koji su organizirali prvi otpor agresoru i bez čije žrtve i nesebičnog zalaganja mi danas ne bi imali državu BiH „- kazao je Kasim Kozlica, predsjednik Patriotske lige Bihać.

U sklopu obilježavanja 24.godišnjice formiranja PL Krajine u Muzeju AVNOJ-a održana je i svečana akademija posvećenu historijskom skupu održanom 10. februara 1991. godine u sportskoj dvorani Luke u Bihaću, što je u historiji Krajine zabilježeno kao udaranje temelja Patriotskoj ligi ovog područja. Prisutnima su se , između ostalih obratili mr.sci.Emdžad Galijašević, gradonačelnik Bihaća , Besim Dizdarić, predsjednik PL USK-a, Izudin Saračević, pomoćnik komadanta 5.korpusa AR BiH i general Atif Dudaković, komadant 5.korpusa AR BiH.

„ Ponosan sam i sretan što sam danas prisustvovao otkrivanju spomenika Patriotskoj ligi Bihaća koji će od danas biti dio historije ovog grada i trajno će govoriti ko je časno branio državu Bosnu i Hercegovinu. Treba nam daleko više ovakvih spomenika , udžbenika i knjiga kako se istina ne bi zaboravila, pogotovo kod mlađih generacija koje trebaju osjetiti duh patriotizma u svome srcu, a to mogu samo učenjem historije o svojoj domovini „- kazao je general Dudaković.

„ Hvala generalu Dudakoviću što je u svom govoru još jednom sve nas pozvao na jedinstvo i odgovornost prema svome poslu a samim time i prema državi BiH. Upravo nam danas treba vlast i političari koji će svojim radom potvrditi sve ono za što ste se vi borci Armije R BiH borili u ratu. Grad Bihać nije imao dilemu oko podrške izgradnji spomenika Patriotskoj ligi Bihaća jer ovaj spomenik je svjedočanstvo jednog herojskog vremena, kao što će sutra biti spomen soba i spomenik bihaćkim brigadama kojeg grad Bihać pravi zajedno sa boračkim udruženjima „- kazao je gradonačelnik Galijašević.

Prije same akademije položeno je cvijeće na mezar dr. Irfana Ljubijankića, jednog od osnivača Patriotske lige u Bihaću i ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i na centralno spomen obilježje poginulim borcima na mezarju Humci.

Nema komentara:

Objavi komentar