Ukupno prikaza stranice

ponedjeljak, 1. lipnja 2015.

„Ljutočka dolino nikad ne zaboravi“ održaće se od 9. do 27. juna

.
Organizacioni odbor manifestacije „Ljutočka dolino nikad ne zaboravi“ održao je danas konferenciju za novinare na kojoj je između ostalog predstavljen plan i program.
Ova manifestacija obilježava se već devetnaestu godinu za redom, a povodom sjećanja na genocid koji je izvršen nad Bošnjacima MZ Orašac i Kulen Vakuf.
“Ljutočka dolino nikad ne zaboravi” manifestacija je kojom se i ove kao i posljednjih osamnaest godina stanovnici grada Bihaća, Ljutočke doline prisjećaju se žrtava, ubijenih u junu 1992. godine. Tada je više od pet hiljada stanovnika Ljutočke doline protjerano iz svojih domova. Ovo je jedna od najvažnijih manifestacija kojom se svi prisjećamo zločina nad nevinim narodom Ljutočke doline ratne 1992. godine, kazao je Ibrahim Begić, predsjednik OO.
Nakon stradanja Bošnjaka 1941.godine, sličnu sudbinu su doživjeli i Bošnjaci 1992. godine kada je srpska vojska potpomognuta domicilnim srpskim stanovništvom počinila masovne ratne zločine u naseljima Kulen Vakuf, Orašac, Klisa i Ćukovi, istakao je dr. Mujo Begić.
rtvusk15784617
Sead Kadić, ratni komadant u bataljonu Ljutoč i poslanik u državnom Parlamentu, dodao je da se premalo obraća pažnja na stanovništvo Ljutočke doline. Oni zavrijeđuju mnogo više, poručio je Kadić.
Manifestacija „Ljutočka dolino nikad ne zaboravi“ počinje 9. juna obilaskom logora Kamenica i Prekaja, a završava 27. juna. kada će biti organiziran dan za sve veterane odbrambeno- oslobodilačkog rata. Neizostavan dogođaja povodom manifestacije „Ljutočka dolino nikad ne zaboravi“ je i marš putem stradanja i spasa koji će ove godine biti održan 14. juna

Nema komentara:

Objavi komentar