Ukupno prikaza stranice

nedjelja, 28. lipnja 2015.

ODRŽANA 7.SKUPŠTINA JOB "UNIJA VETERANA" BiH

27.6.2015 god. U Tuzli održana 7 skupština JOB UNIJA VETERANA BOSNE I HERCEGOVINE ZA PREDSJEDNIKA JOB UNIJA VETERANA BIH PONOVNO IZABRAN SAUD KULOSMAN, ZA PREDSJEDNIKA SKUPSTINE NEDZAD HRUSTIC, A ZA POTPREDSJEDNIKA SKUPSTINE IZ USK MEHMED MUHAREMOVIC. NOVOIZABRANOM RUKOVODSTVU JOB UNIJA VETERANA BIH ISKRENE ČESTITKE.


















utorak, 16. lipnja 2015.

Otvorena spomen soba poginulim boracima u MZ Luke

.
U sklopu obilježavanja Dana branilaca Bihaća danas je u prisustvu porodica šehida i poginulih boraca, te predstavnika gradske uprave Bihaća i Vlade USK-a, otvorena spomen soba poginulim borcima iz bihaćke mjesne zajednice Luke. Sredstvima grada Bihaća i Vlade USK-a izgrađena je spomen soba u kojoj su pored ratnih eksponata postavljene i fotografije 34 poginula borca i civilne žrtve iz MZ Luke.
“ Na inicijativu mještana Luka evo izdvojili smo sredstva i izgradili jedan objekat u sklopu kojeg se nalazi i spomen soba. Do sada smo u protekle dvije godine mog mandata izgradili 11 šehidskih spomen obilježja, a ove godine u planu je izgradnja ove godine. Ono što se da primijetiti da u gradskim mjesnim zajednicama treba izgraditi spomen obilježja i zbog toga ćemo ići na izgradnju u Harmanima, Jezero-Privilici i Gornjem Prekounju. To poginuli borci zaslužuju jer ne smijemo nikada zaboraviti njihovu borbu i njihovu žrtvu “-kazao j gradonačelnik Galijašević.

srijeda, 10. lipnja 2015.

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST POVODOM HAPŠENJA RATNOGA KOMANDANTA NASERA ORIĆA



Odluka Švicarske da postupi po zahtjevu Beograda za hapšenje Nasera Orića ratnoga komandanta Armije Republike BiH  politička  je odluka  Švicarske vlade, a ne pravosudna odluka .
Zahtijev Beograda trebao je biti odbijen na političkom nivou Švicarske vlade. Sada je takvo ponašanje i Švicarsku vladu i vlast u Beogradu, stavilo u poziciju da protivrječe autoritetu i odluci međunarodnoga Suda u Hagu. Jedinstvena organizacija boraca „Unija Veterana“ Unsko-Sanskog kantona izražava svoj protest državnim vlastima Srbije i Švicarske zbog pravno neutemeljenog i potpuno nemoralnog zatočeništva Nasera Orića, ratnoga Komandanta Armije Republike Bosne i Hercegovine. Zatočeništvo Nasera Orića raduje  samo neprijatelje istine i pravde sa konačnim ciljem još jednog pokušaja izjednačavanja zločinca  i žrtve.
Nakon slučaja Ejup Ganić , Ilija Jurišić i general Jovan Divjak stvari se ponavljaju zato što uvijek postoji konstanta srpskog nacionalističkog jezgra o potrebi mjenjanja karaktera agresije na Republiku Bosnu I Hercegovinu i genocida nad Bošnjacima.
Povrh toga,  smatramo nedopustivim  indolentan odnos političkih subjekata u  Bosni I Hercegovini prema hapšenju Nasera Orića. Takav odnos prema Komandantu Oriću je dokaz da se u Bosni i Hercegovini ne vodi računa o ljudima koji su se borili protiv agresije i genocida. Takav nemaran stav veterani odbrambeno oslobodilačkog rata neće tolerisati.

Bez obzira na pravni postupak  ne mogu se maskirati političke namjere i prikriti ne argumentovane optužbe i pravno nedostatni postupci koji bi dočekali Nasera Orića u Beogradu, (osobito imajući u vidu dugogodišnju historiju izbjegavanja hapšenja i procesuiranja ratnih zločinaca koje Beograd štiti  i ne obazire se na zahtjeve i odluke Međunarodnog suda pravde ICJ, i ICTY).

S poštovanjem,

nedjelja, 7. lipnja 2015.

SANSKI MOST: Sloboda se zove Galaja

.
Centralnom manifestacijom koja je održana u šumi Galaja, nadomak Vrhpolja, obilježeni su dani otpora koji je pružen agresoru na području općine Sanski Most 1992. godine.
Manifestacija je započela polaganjem cvijeća na spomenik oslobodiocima grada na Trgu Ljiljana, kojom prilikom su brojne delegacije odale dužnu počast svima koji su ugradili svoje živote u temelje BiH.
Potom je upriličena posjeta mjestu pogibije Saida Keranovića, jednog od organizatora otpora na ovim prostorima, koji je mučki ubijen u neprijateljskoj zasjedi. Cvijeće na spomen obilježje položili su članovi porodice Keranović te delegacije i predstavnici društveno političkog života općine i kantona. Šuma Galaja je mjesto gdje je oko dvije stotine pripadnika patriotske lige s područja općina Sanski Most i Ključ pružilo otpor višestruko nadmoćnijem agresoru u danima maja i juna 1992. godine.
Pripadnici ključko sanske jedinice dugo su odolijevali napadima daleko nadmoćnijeg i tehnički opremljenijeg agresora, da bi se naposlijetku, nakon spektakularne vojne akcije i zarobljavanja četrdeset neprijateljskih vojnika i oficira, uspjeli dokopati slobodne bihaćke teritorije. U sastavu Petog korpusa, nekoliko godina kasnije, dali su veliki doprinos u oslobađanju okupiranih dijelova općine Sanski Most. U znak sjećanja na njihovo herojstvo i hrabrost, i ove godine je održana tradicionalna manifestacija „Dani Galaje“. Časom istorije evocirane su uspomene na istorijske događaje, a upriličeno je i svečano postrojavanje ključko sanske čete te simbolična predaja raporta komandantu Amiru Avdiću.
Tom prilikom priređen je i bogat kulturno zabavni program, a prisutnima su se obratili neposredni sudionici herojskih dana Galaje, predstavnici općinske i kantonalne vlasti, zvanice i gosti. Komandant ključko sanske čete, Amir Avdić, evocirao je uspomene na ratne akcije patriota iz Sanskog Mosta i Ključa rekavši kako su njihova hrabrost i požrtvovanje, te ljubav prema domovini pobijedili tehnički i ljudski nadmoćnijeg neprijatelja. U ime Vlade USK prisutnima se obratio ministar za boračka pitanja u Vladi USK, Abid Mulalić.
Načelnik općine Sanski Most, dr. Mustafa Avdagić, rekao je da će kao općinski načelnik neprestano raditi na promociji istine o dešavanjima od prije dvadeset godina. Bitka na Galaji bila je značajna i zbog toga što je borcima i organizatorima otpora u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine ulila snagu i vjeru da je moguće pobjediti višestruko nadmoćnijeg agresora.
Manifestacija je uveličana kulturno zabavnim programom kojeg su priredili učenici osnovne škole Vrhpolje, a na istorijskom času pročitani su i najuspješniji literarni radovi učenika na temu „ Dani otpora 1992. godine“. Nakon oficijelnog dijela programa uslijedilo je druženje brojnih posjetilaca ovogodišnje centralne manifestacije koja je održana na lokalitetu šume Galaja

utorak, 2. lipnja 2015.

Bivši predsjednik RVI USK Edin Domazet podnio je Tužilaštvu USK krivičnu prijavu protiv Ale Hošića


.
Bivši predsjednik RVI USK Edin Domazet podnio je Tužilaštvu USK krivičnu prijavu protiv Ale Hošića, predsjednika Saveza RVI.
Istraga treba da provjeri ove navode a za sada niko se javno ne želi očitovati o njima.

unnamed (10)
Izvor:moj usk.

ponedjeljak, 1. lipnja 2015.

Tradicionalno druženje trećeg “Straha” bataljona u Nuglovima

Tradicionalno druženje trećeg “Straha” bataljona u Nuglovima

.
Kao i proteklih 18 godina, i ovogodišnje 19. tradicionalno druženje bivših pripadnika trećeg bataljona 503. Slavne brdske brigade iz Cazina, poznatijeg kao „Straha“ bataljon, počelo je polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na Centralnom šehidskom obilježju u Cazinu te na šehidskom mezarju u Brekovici i Spahićima.
Postrojavanje jedinice održano je u naselju Nuglovi, ispod čuvenog Hasinog vrha, sinonima odbrane Cazinske Krajine u toku agresije na BiH. Nakon simboličnog postrojavanja, raport ratnom komandantu brigade Muhamedu Hamdi Delaliću podnio je komandant bataljona Esad Bašagić.
Oni su se tom prilikom zahvalili svima, koji su došli na ovo tradicionalno druženje, kojim se otima od zaborava sjećanje na herojstvo pripadnika 3. bataljona, koji su se svojom hrabrošću iskazali u odbrani naše zemlje. Oni su u toku agresije na BiH, u neravnopravnoj borbi, svojom hrabrošću i odvažnošću nebrojeno puta zaustavili višestruko jačeg agresora.
Najžešće borbe vodili su u rajonu Hasinog vrha, gdje nisu dozvolili agresoru da prodre do unskog kanjona i prekine putnu komunikacije Cazin – Bihać te zauzme hidrocentralu u Kostelima, koja je bila žila kucavica tadašnjeg Bihaćkog okruga.
Pripadnici trećeg bataljona 503. Sbbr su na ovom druženju evocirali uspomene na težak, ali slavan put ove jedinice, koja je uspjela, ne samo odbraniti svoje linije, već i dati puni doprinos u kasnijem oslobađanja velikih dijelova teritorije današnjeg Unsko-sanskog kantona

„Ljutočka dolino nikad ne zaboravi“ održaće se od 9. do 27. juna

.
Organizacioni odbor manifestacije „Ljutočka dolino nikad ne zaboravi“ održao je danas konferenciju za novinare na kojoj je između ostalog predstavljen plan i program.
Ova manifestacija obilježava se već devetnaestu godinu za redom, a povodom sjećanja na genocid koji je izvršen nad Bošnjacima MZ Orašac i Kulen Vakuf.
“Ljutočka dolino nikad ne zaboravi” manifestacija je kojom se i ove kao i posljednjih osamnaest godina stanovnici grada Bihaća, Ljutočke doline prisjećaju se žrtava, ubijenih u junu 1992. godine. Tada je više od pet hiljada stanovnika Ljutočke doline protjerano iz svojih domova. Ovo je jedna od najvažnijih manifestacija kojom se svi prisjećamo zločina nad nevinim narodom Ljutočke doline ratne 1992. godine, kazao je Ibrahim Begić, predsjednik OO.
Nakon stradanja Bošnjaka 1941.godine, sličnu sudbinu su doživjeli i Bošnjaci 1992. godine kada je srpska vojska potpomognuta domicilnim srpskim stanovništvom počinila masovne ratne zločine u naseljima Kulen Vakuf, Orašac, Klisa i Ćukovi, istakao je dr. Mujo Begić.
rtvusk15784617
Sead Kadić, ratni komadant u bataljonu Ljutoč i poslanik u državnom Parlamentu, dodao je da se premalo obraća pažnja na stanovništvo Ljutočke doline. Oni zavrijeđuju mnogo više, poručio je Kadić.
Manifestacija „Ljutočka dolino nikad ne zaboravi“ počinje 9. juna obilaskom logora Kamenica i Prekaja, a završava 27. juna. kada će biti organiziran dan za sve veterane odbrambeno- oslobodilačkog rata. Neizostavan dogođaja povodom manifestacije „Ljutočka dolino nikad ne zaboravi“ je i marš putem stradanja i spasa koji će ove godine biti održan 14. juna