Ukupno prikaza stranice

srijeda, 10. lipnja 2015.

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST POVODOM HAPŠENJA RATNOGA KOMANDANTA NASERA ORIĆA



Odluka Švicarske da postupi po zahtjevu Beograda za hapšenje Nasera Orića ratnoga komandanta Armije Republike BiH  politička  je odluka  Švicarske vlade, a ne pravosudna odluka .
Zahtijev Beograda trebao je biti odbijen na političkom nivou Švicarske vlade. Sada je takvo ponašanje i Švicarsku vladu i vlast u Beogradu, stavilo u poziciju da protivrječe autoritetu i odluci međunarodnoga Suda u Hagu. Jedinstvena organizacija boraca „Unija Veterana“ Unsko-Sanskog kantona izražava svoj protest državnim vlastima Srbije i Švicarske zbog pravno neutemeljenog i potpuno nemoralnog zatočeništva Nasera Orića, ratnoga Komandanta Armije Republike Bosne i Hercegovine. Zatočeništvo Nasera Orića raduje  samo neprijatelje istine i pravde sa konačnim ciljem još jednog pokušaja izjednačavanja zločinca  i žrtve.
Nakon slučaja Ejup Ganić , Ilija Jurišić i general Jovan Divjak stvari se ponavljaju zato što uvijek postoji konstanta srpskog nacionalističkog jezgra o potrebi mjenjanja karaktera agresije na Republiku Bosnu I Hercegovinu i genocida nad Bošnjacima.
Povrh toga,  smatramo nedopustivim  indolentan odnos političkih subjekata u  Bosni I Hercegovini prema hapšenju Nasera Orića. Takav odnos prema Komandantu Oriću je dokaz da se u Bosni i Hercegovini ne vodi računa o ljudima koji su se borili protiv agresije i genocida. Takav nemaran stav veterani odbrambeno oslobodilačkog rata neće tolerisati.

Bez obzira na pravni postupak  ne mogu se maskirati političke namjere i prikriti ne argumentovane optužbe i pravno nedostatni postupci koji bi dočekali Nasera Orića u Beogradu, (osobito imajući u vidu dugogodišnju historiju izbjegavanja hapšenja i procesuiranja ratnih zločinaca koje Beograd štiti  i ne obazire se na zahtjeve i odluke Međunarodnog suda pravde ICJ, i ICTY).

S poštovanjem,

Nema komentara:

Objavi komentar