Ukupno prikaza stranice

ponedjeljak, 1. lipnja 2015.

Tradicionalno druženje trećeg “Straha” bataljona u Nuglovima

Tradicionalno druženje trećeg “Straha” bataljona u Nuglovima

.
Kao i proteklih 18 godina, i ovogodišnje 19. tradicionalno druženje bivših pripadnika trećeg bataljona 503. Slavne brdske brigade iz Cazina, poznatijeg kao „Straha“ bataljon, počelo je polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na Centralnom šehidskom obilježju u Cazinu te na šehidskom mezarju u Brekovici i Spahićima.
Postrojavanje jedinice održano je u naselju Nuglovi, ispod čuvenog Hasinog vrha, sinonima odbrane Cazinske Krajine u toku agresije na BiH. Nakon simboličnog postrojavanja, raport ratnom komandantu brigade Muhamedu Hamdi Delaliću podnio je komandant bataljona Esad Bašagić.
Oni su se tom prilikom zahvalili svima, koji su došli na ovo tradicionalno druženje, kojim se otima od zaborava sjećanje na herojstvo pripadnika 3. bataljona, koji su se svojom hrabrošću iskazali u odbrani naše zemlje. Oni su u toku agresije na BiH, u neravnopravnoj borbi, svojom hrabrošću i odvažnošću nebrojeno puta zaustavili višestruko jačeg agresora.
Najžešće borbe vodili su u rajonu Hasinog vrha, gdje nisu dozvolili agresoru da prodre do unskog kanjona i prekine putnu komunikacije Cazin – Bihać te zauzme hidrocentralu u Kostelima, koja je bila žila kucavica tadašnjeg Bihaćkog okruga.
Pripadnici trećeg bataljona 503. Sbbr su na ovom druženju evocirali uspomene na težak, ali slavan put ove jedinice, koja je uspjela, ne samo odbraniti svoje linije, već i dati puni doprinos u kasnijem oslobađanja velikih dijelova teritorije današnjeg Unsko-sanskog kantona

Nema komentara:

Objavi komentar