Ukupno prikaza stranice

četvrtak, 23. travnja 2015.

Za liječenje branilaca milion KM iz federalnog budžeta

Vlada FBiH donijela je nekoliko odluka o usvajanju programa utroška sredstava Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata utvrđenih u Budžetu Federacije BiH za 2015. godinu.

Usvojenim odlukama, milion konvertibilnih maraka bit će raspoređeno za pomoć u liječenju pripadnika boračke populacije, a iznos od 675.702 KM namijenjen je Fondaciji za stambeno zbrinjavanje branilaca.
Sredstva u iznosu od 360.000 KM predviđena su za sufinansiranje programa rada boračkih saveza, organizacija i udruženja, dok je 250.000 KM odobreno za sufinansiranje obilježavanja značajnih datuma iz perioda odbrambeno-oslobodilačkog rata.
Za pomoć u sufinansiranju troškova sahrana i dženaza pripadnika boračke populacije predviđeno je 125.000 KM, a iznos od 100.000 KM će biti odobravan za sufinansiranje izgradnje, sanacije, dogradnje i uređenja spomen obilježja, mezarja i grobalja.
 

Ništa od povećanja boračkih naknada u FBiH

Vlada FBiH usvojila je odluke o utvrđivanju osnovica za isplatu mjesečnih novčanih naknada dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja i članova njihovih porodica za 2015. godinu, u iznosu od 641,66 konvertibilnih maraka, te o koeficijentu 0,965248 za njihov obračun i isplatu.

Također, utvrđeni su osnovica od 867,50 KM i koeficijent 0,965257 za mjesečne novčane naknade korisnika boračko-invalidske zaštite (invalidnine) u FBiH za 2015. godinu.
U skladu s utvrđenom osnovicom i koeficijentom, invalidnine ostaju iste kao I do sada - za RVI I grupe (sa 100 posto invaliditeta prvog stepena, kojima je za redovan život potrebna njega i pomoć od drugog lica) iznosi 837,36 KM, za RVI II grupe (sa 100 posto invaliditeta) 611,27 KM, za RVI III grupe (sa 90 posto invaliditeta) 460,55 KM, za RVI IV grupe (sa 80 posto invaliditeta) 360,06 KM, za RVI V grupe (sa 70 posto invaliditeta) 267,95 KM, za RVI VI grupe (sa 60 posto invaliditeta) 150,72 KM, za RVI VII grupe (sa 50 posto invaliditeta) 108,86 KM, za RVI VIII grupe (sa 40 posto invaliditeta) 58,61 KM, za RVI IX grupe (sa 30 posto invaliditeta) 50,24 KM, a za RVI X grupe (sa 20 posto invaliditeta) 41,87 KM.

srijeda, 22. travnja 2015.

U Bihaću otvoreno spomen-obilježje šehidima i poginulim borcima

IMG_0660

Dana 22.4.2015 godine u Midžić mahali otvoreno je spomen-obilježje šehidima i poginulim borcima.
U prisustvu članova porodica poginulih boraca i civilnih žrtava bihaćke mjesne zajednice Donje Prekounje, danas je otkriveno spomen obilježje poginulim pripadnicima Armije R BiH i civilnim žrtvama rata. Na spomen obilježju upisana su imena 38 poginulih boraca i 16 civilnih žrtava rata , a obilježje su zajedno otkrili mr.sci. Emdžad Galijašević, gradonačelnik Bihaća, Izudin Saračević, premijer USK-a i Sead Toromanović, prvi komadant Odreda TO Prekounje.
Na inicijativu Savjeta MZ Donje Prekounje grad Bihać zajedno sa mještanima, Vladom USK-a i brojnim privatnim i javni preduzećima obezbijedio je sredstva za izgradnju spomen obilježja , a otkrivajući spomen obilježje , gradonačelnik Galijašević kazao je da će gradska uprava i u ovoj godini nastaviti sa izgradnjom spomen obilježja kako bi istinom ukazali i sačuvali uspomenu na branioce BiH.
“Mjesna zajednica Donje Prekounje i ovi mladi momci koji su dali živote za državu BiH zaslužili su za našu slobodu i najmanje što možemo uraditi jeste izgraditi sa mještanima spomen obilježje koje će trajno biti mjesto pijeteta i mjesto odavanja počasti najboljim sinovima Bihaća. U zadnje dvije godine izgradili smo ili obnovili 11 spomen obilježja , a ove godine izgraditi ćemo još pet obilježja i na taj način otrgnuti od zaborava naše heroje koji su dali živote “- kazao je gradonačelnik Galijašević.
Prisutnima su se također obratili Izudin Saračević, premijer USK-a, Mujo Begatović , predsjednik MZ Donje Prekounje i Sead Toromanović, ratni komadant Odera TO Prekounje.. U svojim obraćanjima istakli su da se ne smije dopustiti da se herojska borba pripadnika 5.korpusa Armije R BiH zaboravi , a posebno žrtva boraca koji su dali živote za državu BiH.
“ Komadant Toromanović u svom obraćanju kazao je da nas treba biti daleko više na ovim svetim mjestima naše borbe za državu BiH i potpuno se slažem sa njegovim riječima i pozivam sve nas da ne zaboravimo ko je branio naš grad i našu zemlju i ko je na tom putu dao život ili dijelove svog tijela. To je garant da nam se agresija više nikad ne ponovi”- kazao je premijer Saračević.
Na spomen obilježju tako se nalaze imena poginulih boraca : Faruka Alagića, Enesa Alijagića, Nijaza Alijagića, Sejfudina Alibegića, Saliha Badnjevića, Damira Drndelića, Emira Derviševića, Mirsada Derviševića, Rustema Emrulovića, Rašida Čauševića, Smaila Čelikovića, Mesuda Fajkovića, Mehmeda Fajkovića, Safeta Halilića, Muhameda Hajdarevića, Sabita Isića, Marka Jurkovića, Mirzeta Kurjakovića, Mujage Kurjakovića, Seada Kajtezovića, Osmana Kosovića, Sulejmana Midžića, Afana Midžića, Saladina Midžića, Adnana Midžića, Adnana ( Suad) Midžića, Ibrahima Midžića, Fuada Piralića, Samira Piralića, Samira Ružnića, Muhameda Redžića, Muhameda Saračevića, Fikreta Saračevića, Nermina Saračevića, Amira Saračevića, Hazima Toromanovića, Jusufa Žapčevića i Edvina Iftića.
Također, na spomen obilježju upisana su imena civilnih žrtava rata : Sanina Ćurtovića, Remzije Hadžimehmedovića, Ismara Handukića, Maide Hošić, Namika Hošića, Azre Kurjakovića, Zlatka Midžića, Refika Midžića, Fikreta Piralića, Ahmeta Saračevića, Davora Stanivuka, Sejida Šehića, Nenada Uzelca, Sabine Zjakić i Mirele Zjakić.

petak, 17. travnja 2015.

Obilježavanje 23. godišnjice čete „Stijena“




Po vršenom popisu iz  1991. godine Stijena je imala skoro 8000 ( osam hiljada ) stanovnika koji su živjeli u preko 2000 ( dvije hiljade ) domaćinstava i stanova.
U ovo vrijeme značajan broj Stijenjana je privremeno radio i boravio u inostranstvu (zemljama zapadne Evrope), kao i u susjednim republikama Hrvatskoj i Sloveniji, a koji su pažljivo pratili nacionalističke poruke sa ciljem raspirivanja tenzija među republikama i narodima zajedničke Jugoslavije radi proglašenja neovisnosti nekih republika. Stjenjanima je bila jasna poruka koju su slali nacionalistički vladajući krugovi iz susjednih republika o stvaranju „Velike Srbije“ i „Velike Hrvatske“, a na štetu teritorije i Naroda BiH, a u prilog tome ide i činjenica da je od polovine 1991. godine velik broj naših građana kući dolazio preko dalekog B. Šamca, umjesto putem preko tako bližeg Karlovca.
Pored informacija koje su dolazile sa našim inostranim radnicima u Stijeni se mogla naslutiti ta „prijetnja iz komšiluka“ zbog čestih preleta helikoptera preko Gomile prema Perni, Grmuši i Radiću, naselja sa većinskim srpskim stanovništvom, sa ciljem naoružavanja paravojnih srpskih formacija.
Patriotski opredjeljeni građani odgovor traže u formiranju neformalnih patriotskih grupa sa kojima organiziraju mjesne straže u Miostrahu još u maju 1991. godine, a 09. septembra 1991. godine stanica javne bezbjednosti Cazin formira u Stijeni, iz rezervnog sastava, stalno policijsko odjeljenje.
Od 15. – 18. Novembar 1991. godine u Stijeni je prihvaćeno i udomljeno cca 800 građana RH izbjeglih sa područja Like i Korduna, što je već bio ozbiljan signal za organizovaniji pristup pripremanju za odbranu, tako da stihijski dolazi do formiranja patriotskih grupa, formacija desetina ili vodova gotovo u svim zaseocima Stijene. Ove grupe se formacijski ujedinjuju i organizovano se obučavaju u Starom gradu.
Nakon obuke uspostavlja se formacijska struktura čete od 132 pripadnika koja je zvanično formacijski postrojena 07. aprila 1992. godine kao četa TO MZ Stijena.
Prvo naređenje za izvođenje odbrambenih borbenih dejstava Općinski štab TO Cazin izdao je upravo četi TO Stijena 21. aprila 1992.godine, na dan kada je srbijansko-crnogorski agresor izvršio napad na B. Krupu.
Istog dana 21.04.1992. godine, Stijenjani u svoje domove prihvataju i udomljavaju preko 3000 (tri hiljade) izbjeglih nenaoružanih stanovnika iz B. Krupe.
Poslije se četa TO Stijena raspoređuje na Miostrahu, kanjonom Une, a nešto kasnije, početkom juna četa izdvaja jedan vod za izvođenje odbrambenih borbenih dejstava na Grmuško-srbljanskom platou.
Za potrebe odbrane slijedi svakodnevna mobilizacija i formiranje većih formacijskih jedinica, a Stijenjani se raspoređuju na vojničke i starješinske dužnosti u sve jedinice 5. Korpusa i daju svoj nesebičan doprinos i iskazuju veliku hrabrost.
Velik broj Stijenjana sa privremenim boravkom na radu van BiH napusta svoja radna mjesta, kupuju potrebno naoružanje i kreću putem neizvjesnosti, preko okupiranih teritorija RH da bi se po dolasku stavili u funkciju odbrane od agresije, od kojih su njih stotinjak došli na slobodnu teritoriju tadašnjeg „bihaćkog okruga“, a isto toliko njih je pronašlo put do drugih slobodnih teritorija diljem cijele BiH
Značaj Stijene i njenih građana u odbrani je ogroman, a u prilog tome govore i slijedeći pokazatelji.
-          Stijena je u odbrani od agresije dala 139 Šehida,
-          Više od dvjesto Stijenjana je zadobilo teža ranjavanja i danas imaju status RVI,
-          Više od hiljadu Stijenjana je bilo svakodnevno u borbenim sastavima A R BiH,
-          U toku rata skoro tri hiljade Stijenjana je bilo mobilisano u jedinice A R BiH...
Sve ovo nas obavezuje da njegujemo naše patriotske vrijednosti, a da Stijena i Stijenjani ne prepuste zaboravu sjećanja na ove najsvetije događaja iz bliske nam istorije.
Poštovani, izuzetno zadovoljstvo nam je pozvati Vas na obilježavanje
23. godišnjice čete „Stijena“ TO R BIH
17.april - učenje tevhida šehidima nakon džuma namaza u džamiji u Stijeni
18.april - 16:30h do 19:00h oficijelni dio svečanostiuz kulturno zabavni program KUD-a "Stijena" i benda " TADŽ MAHALL"
25.april - 11:00h do 15:00h nogometni turnir veterana
Sačuvajmo od zaborava herojske dane Stijene u odbrani Bosne i Hercegovine.
Postrojavanje stijenske čete i obilježavanje prve godišnjice ratne 1993 godine:

četvrtak, 16. travnja 2015.

Zlatni ljiljan Nijaz Veladžić Veljun najavio štrajk glađu

 

Nijaz Veladžić Veljun iz Bužima, jedan od najboljih boraca 505. viteške brigade i Petog korpusa, nosilac „Zlatnog ljiljana“, stopostotni ratni vojni invalid koji je u herojskoj borbi za BiH potpuno ostao bez vida, u ponedjeljak će započeti štrajk glađu ispred zgrade Vlade USK, sve dok mu ne ispune zakonom pripadajuća prava, koja su mu prije tri godine obećali, pa slagali.

- Zbog svoje bolesti i bolova koji me bude svake noći od ranjavanja do danas, kupio sam plac u blizini Kantonalne bolnice u Bihaću od sredstava koja sam dobio za izgradnju kuće od Kantonalnog stambenog fonda za zbrinjavanje boraca u iznosi od 70.000 KM. S obzirom na to da su svi drugi dobili placeve, a sredstva koja su dobili iskoristili za gradnje kuća, ja sam zakinut. Zato tražim povrat sredstava uloženih u plac, kako bih sebi izgradio kuću, kao i ostali slijepi invalidi – kaže Veladžić.

Dodaje da će ustrajati u štrajku sve do ispunjenja traženih uvjeta koji mu pripadaju zakonom.


srijeda, 15. travnja 2015.

OBILJEŽAVANJE 23.GODIŠNJICE ARMIJE R BIH




U sklopu obilježavanja 23. godišnjice formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine, danas je u kasarni “Adil Bešić” u Bihaću upriličen prigodan program.













Prisutni su se okupili pred prostorijom u kojoj je zvanično formirana Armija RBIH , gdje se prisutnima obratio Hamdija Abdić, ratni komandant 5 korpusa Armije Bosne i Hercegovine.

Poželio je sretan praznik svim onima koji ga obilježavaju i izrazio zadovoljstvo što su se na ovaj poseban dan okupili u velikom broju. Na 15.april treba da se sjetimo svih onih koji su izgubili živote braneći našu državu, te da to bude poruka trenutnim i budućim naraštajima da se ne smije zaboraviti.

U spomen sobi u prostorijama kasarne, prisutnima su se obratili Predsjedavajući skupštine USK, Ministar za pitanje boraca i ratnih vojnih invalida te predstavnici OS BiH.

General Hasanagić je u današnjem obraćanju izrazio nezadovoljstvo povodom povećanja broja registriranih branitelja u posljeratnom periodu. Naime, od ukupnog broja branitelja Armije BiH na prostoru Bihaća koji su se borili od 1992-1995, u poslijeratnom periodu se taj broj povećao za preko 10.000.
Ovim brojkama htio je ukazati da su se mnogi na nepošten način prozvali braniteljima ove države, i sa kojekakvim putevima došli do tog statusa. Ovim putem htio je apelovati nadležnim organima da se ovakvoj situaciji mora doći na kraj. Ne mogu oni koji nisu branili našu državu nazivati sebe vojnikom Armije Republike Bosne i Hercegovine

utorak, 14. travnja 2015.

ČESTITKA POVODOM 23.GODIŠNJICE OD FORMIRANJA ARMIJE REPUBLIKE BIH






Podsjećanje na 15. april – Dan Armije RBiH je podsjećanje na odbranu Bosne i Hercegovine, njen historijski kontinuitet i njene vrijednosti.
Povodom obilježavanja dvadeset  treće godišnjice od formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine,  borcima Armije Republike Bosne i Hercegovine  iskazujemo priznanje za herojsko djelo učinjeno u periodu odbrane od agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu, porodicama šehida i poginulih boraca iskazujemo poštovanje i podršku,  a svim građanima koji Armiju R BiH čuvaju u srcu, upućujemo srdačnu čestitku povodom 15.aprila - Dana Armije RBiH.
                                                                JOB UNIJA VETERANA USK

ponedjeljak, 13. travnja 2015.

USK-a Obilježavanje 23. godišnjice formiranja Armije BiH

U srijedu, 15. aprila obilježiće se 23. godišnjica od osnivanja Armije BiH.
Obilježavanje će se održati prema sljedećem rasporedu:
Utorak, 14. april


Obilazak šehidskih mezarja i groblja, učenje Fatihe, minuta šutnje, odavanje počasti, polaganje cvijeća: Sanski most (trg Zlatnih ljiljana 10:00h, i turbe generala Mehmeda Alagića 10:30h), Ključ (centralno šehidsko mezarje 12:00h),  Bosanski Petrovac (općinski trg 14:00h), Cazin (šehidsko spomen obilježje 10:00h), Velika Kladuša (šehidsko spomen obilježje 10:00h), Velika Kladuša (šehidsko spomen obilježje 12:00h), Bosanska Krupa (šehidsko spomen obilježje Jezerski 10:30h), Bužim (turbe generala Izeta Nanića i šehida 505. Viteške brigade 12:30h).
Srijeda, 15. april
Obilazak šehidskih mezarja i groblja, učenje Fatihe, minuta šutnje, odavanje počasti, polaganje cvijeća. Profesori po svojoj profesiji održaće čas historije u ustanovama obrazovanja u USK. U 10:00h sportske aktivnosti u organizaciji sportskog saveza USK. U 12:00h obilazak objekta br.2 lokacija prve komande 5. korpusa ARBiH. U 12:30h  prijem zvanica. Spomen soba u objektu 17, obraćanje predsjedavajućeg skupštine USK, premijera kantona, ministra za pitanja boraca i ratnih vojnih invalida, predstavnika OS BiH, od 13:00h koktel za zvanice. đ
14:30h izložba ratnih fotografija i amblema u holu JU Kulturni centar Bihać. 15:00h svečana akademija povodom dana ARBiH JU Kulturni centar Bihać, obraćanje prisutnima uz prigodan program.
Armija Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) bila je zvanična oružana snaga Republike Bosne i Hercegovine (međunarodno priznate i suverene zemlje) za vrijeme agresije na RBiH.
Osnovana je 15. aprila 1992. godine, a taj datum se obilježava kao Dan armije RBiH. Armija je formirana od jedinica Teritorijalne odbrane BiH, i organiziranih dobrovoljaca. Vrhovni zapovjednik bio je predsjednik Republike, a nakon Dejtonskog sporazuma, ARBiH je zajedno sa HVO-om formirala Vojsku Federacije BiH, da bi nakon reforme odbrane bila transformisana u “Bosanske rendžere”, jednu od tri pukovije u okviru Oružanih snaga BiH.
Uređenje Armije RBiH
Što se tiče strukturnog uređenja armije, treba reći da je bila sastavljena od korpusa. Korpusi su bili formirani na regionalnom principu:
1. korpus: Sarajevo
2. korpus: Tuzla
3. korpus: Zenica
4. korpus: Mostar
5. korpus: Bihać
6. korpus: Konjic
7. korpus: Travnik
Najčešći simbol ARBiH bio je ljiljan, a grb iste je, ustvari, grb RBiH uz dodatak zlatnih mačeva i vojnih natpisa. Najveće odlikovanje je “Zlatni ljiljan”, koji se dobijao za efikasnost odrađivanja svrhe i cilja ARBiH, a svrha i cilj bili su upravo odbrana međunarodno priznate Republike Bosne i Hercegovine, od stranih i domaćih izdajnika.

subota, 11. travnja 2015.

Obilježena godišnjica faraona




Kalendarom značajnih datuma u općini Bosanska Krupa 11. april je označen kao dan kada se obilježava godišnjica formiranja Izviđačko-diverzantske čete Faraoni. Naime 11. aprila 1992. godine formirana je prva Izviđačko diverzantska jedinica TO Bosanska Krupa, a godinu dana kasnije na isti dan potpisana je i naredba komandanta 511. slavne za formiranje Izviđačko diverzantske čete, koja je po želji njenih pripadnika dobila ime Faraoni i koja se smatra prvom formiranom jedinicom na području Bosanske Krupe.
Ove godine obilježavanje godišnjice Faraona je i obilježavanje Dana specijalnih jedinica 511. slavne bbr, a osim Faraona slavili su i pripadnici IDV Parage iz 1 BKB, IDV Demoni  2. otočkog bataljona i IDV Gromovi iz 3. bb. Ove specijalne jedinice do sada su svoj dan slavile posebno, ali zbog sve manjeg broja onih koji su živi, ali i zbog iskazivanja zajedništva koje ih je krasilo i tokom troipogodišnje agresije ove godine su odlučili da se svi zajedno priključe obilježavanju godišnjice formiranja Faraona i da tako bude i ubuduće.
Kod Centralnog šehidskog spomen-obilježja u Bosanskoj Krupi učenjem Fatihe iIi minutom šutnje još jednom su se učesnici obilježavanja prisjetili svih pripadnika 511. slavne koji su na putu do slobode položili svoje živote. Potom su obišli i spomen-obilježje u Bosanskoj Otoci, a zatim šehitluke u Jezerskom i Pištalinama, turbe komandanta Mirsada Crnkića i porodične mezarluke u Oraščanima.
Svečanostima su, uz ostale goste, prisustvovali izaslanik premijera Izudina Saračevića, ministar za pitanja boraca u Vladi USK Abid Mulallć i pokrovitelj manifestacije, načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović.
Da podsjetimo, 11. aprila 1993. godine naredbom komandanta 511. slavne bbr. formirana je Izviđačko-diverzantska četa. Ovu četu na početku su činili isključivo dobrovoljci. Kasnije su je saborci nazvali Faraoni i od tog dana pa do kraja agresije trajao je slavni put ove jedinice. Inače, ova jedinica nosila je i tradiciju prve oružane formacije u Bosanskoj Krupi koja je pod okriljem Teritorijalne odbrane formirana 11. aprila 1992. godine kao odgovor na sve učestalije incidente koje su izazivali srpski dobrovoljci koji su u Bosansku Krupu dolazili iz raznih krajeva bivše države.
Kroz jedinicu je prošlo više od 200 boraca i starješina, a mnogi su poslije kaljenja u Faraonima postali komandiri četa, vodova, članovi komandne brigade, a jedan od njih je bio i komandant 511. slavne.
Tokom dvoipogodišnjeg ratnog puta ova jedinica je bila na svim ratištima u zoni odgovornosti 5. korpusa. Angažovani su bili uvijek tamo gdje je bilo najteže. Tokom agresije na našu zemlju poginula su 34 pripadnika ove čete, 62 su teže ranjena, a gotovo svi su lakše ranjavani. Osmorica su nosioci su najvišeg ratnog priznanja značke Zlatni ljiljan, a dvojica priznanja Srebrni štit.

Obilježena 21. godišnjica Sedmog korpusa, koji u ratu nije izgubio ni pedalj teritorije

Obilježena 21. godišnjica Sedmog korpusa, koji u ratu nije izgubio ni pedalj teritorije

.
Danas je u Travniku održana svečanost u povodu obilježavanja godišnjice formiranja 7.korpusa Armije Republike BiH, piše novinska agencija Patria.
U Travniku je nizom manifestacija obilježena 21. godišnjica Sedmog korpusa Armije Republike BiH. Više puta je naglašeno kako Sedmi korpus Armije RBiH u proteklom ratu nije izgubio ni pedalj teritorije. Manifestaciji je između ostalih prisustvovala i potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović, a položila je cvijeće na Centralnom šehidskom mezarju Travnik te odala počast šehidima i poginulim borcima
Sedmi korpus je formiran ratne 1994. godine u Travniku i za kratko vrijeme je zaslužio epitet najofanzivnije jedinice, s obzirom na to da je bio najmlađi armijski korpus u proteklom ratu te je oslobodio najveći dio okupiranog bh. prostora.
Na čelu Korpusa bio je legendarni komandant Mehmed Alagić.

utorak, 7. travnja 2015.

Odred za specijalna dejstva Petog korpusa obilježio svoju godišnjicu u Cazinu


U Cazinu je danas obilježena godišnjica Odreda za specijalna dejstva Petog korpusa Armije R BiH. Pod komandom Senada Šarganovića- Šargana, Odred za specijalna dejstva Petog korpusa postigao je brojne historijske pobjede i podvige u odbrani ovog dijela naše zemlje. Na tom putu, mnogi od njih su dali svoje živote, a brojni su i odlikovani najvišim ratnim priznanjima Armije BiH.
– Bili ste branitelji i ostali ste branitelji. Ovo moram istaknuti, odsudno smo se branili u samoobrani za gole živote i za našu državu Bosnu i Hercegovinu. Bili ste na prvim linijama po šezdeset, a nekada i devedeset dana, ali ih nikada niste napustili niti ste ih u najtežim trenucima ugrozili, kazao je ratni komandant Odreda za specijalna dejstva  Senad Šarganović Šargan obraćajući se stroju nekadašnjih pripadnika OdSd-a nakon što mu je raport predao „Zlatni ljiljan“ Amir Topić- Deba.
Komandant Šargan je bivše saborce podsjetio na neke od najtežih trenutaka, ali i na vedrije anegdote iz ratnog perioda, poput gimnastike koju su i danas na svečanom postrojavanju kratko demonstrirali.

Premijer Vlade USK Izudin Saračević, jedno je vrijeme bio pomoćnik za moral komandanta Odreda za specijalna dejstva i ova je godišnjica bila ujedno i susret sa bivšim saborcima.
– Svi smo mi ovdje Bosna i Hercegovina. Ova zastava ispred nas je najveća svetinja pod kojom smo se mi borili. Jer, nismo se mi borili za neka materijalna dobra već smo se borili za slobodu, čast i poštenje. To je sve bilo ugroženo agresijom na našu zemlju, kazao je premijer Saračević.
Nakon svečanog postrojavanja, pripadnici Odreda za specijalna dejstva obišli su Centralno spomen obilježje šehidima i poginulim borcima, izložbu o Prvom svjetskom ratu u galeriji Kulturnog centra, a potom nastavili svoje redovno godišnje druženje na koje se svakog 7.aprila odazovu u velikom broju.

ponedjeljak, 6. travnja 2015.

Salko Bukvarević, ministar za pitanja boraca FBiH: Nema etničke podjele Ministarstva

"Opredjeljenje Vlade FBiH, samim tim i moje, jeste raditi u skladu s Ustavom FBiH i zakonima o radu Vlade FBiH i federalnim ministarstvima. A oni ne predviđaju takvu vrstu podjele", objasnio je ministar Bukvarević, napominjući kako je vrijeme spajanja, ne razdvajanja.

Obećanje, hudom radovanje

Podsjetimo, Predsjedništvo Hrvatske demokratske zajednice BiH uoči prošlogodišnjih izbora obećalo je udrugama HVO-a da će preuzeti spomenuto ministarstvo. No, ništa od toga! Ostaje činjenica da je Hrvatska demokratska zajednica, kako je Marinko Čavara, potpredsjednik ove stranke, rekao u razgovoru za Oslobođenje, nezadovoljna revizijom boraca koja je "neustavna i nezakonita", te da je "čista logika da ono što je nezakonito i neustavno treba poništiti".

Poput Čavare, slično su razmišljali i predsjednici pojedinih boračkih udruženja proisteklih iz Armije BiH. Recimo, Ekrem Julardžija, predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida Srednjobosanskog kantona, koji je, među ostalim, tvrdio da su revizorski timovi koji su kontrolisali boračku populaciju sastavljeni mimo Pravilnika o radu i formiranju revizorskih timova i "po babu i po stričevima". Nisu se, objasnio je, u obzir uzimala mišljenja koordinacije boračkih organizacija i kantonalnih ministara za boračka pitanja. I zbog ovoga je SRVISBK-a protiv Zukana Heleza, sada već bivšeg ministra za boračka pitanja FBiH, podnio krivičnu prijavu.

Ovaj je, pak, po isteku mandata, zainteresovanim na svom Facebook profilu objasnio da je revizijom "iz prava, po različitim osnovama, izvedeno više od 10.000 korisnika", da je ušteđeno oko "60 miliona KM na godišnjem nivou, te su tako stvoreni uslovi za povećanje porodičnih i ličnih invalidnina do desetak posto".

Obmana i posljednji dani

"Iako su gospoda Čović (Dragan, predsjednik HDZ-a BiH, op. a) i Čavara istrajni u obmanjivanju javnosti da je revizija neustavna, da je vršena selektivno, te da će ovaj proces ukinuti, po ko zna koji put ponavljam da za ovakve izjave nemaju nikakve osnove, osim da daju lažna obećanja onima koji su revizijom izvedeni iz prava, a kojima su upravo HDZ i SDA u zamjenu za glasove obezbijedili pravo na invalidnine, odnosno novčane naknade, čime je nanesena nesaglediva šteta budžetu Federacije BiH. Više od 150 krivičnih prijava sam podnio protiv lica koja su učestvovala u organizovanom kriminalu u oblasti boračko-invalidske zaštite i nadam se da će pravosudni organi procesuirati odgovorne za njihova djela", poručio je bivši ministar.