Ukupno prikaza stranice

srijeda, 22. travnja 2015.

U Bihaću otvoreno spomen-obilježje šehidima i poginulim borcima

IMG_0660

Dana 22.4.2015 godine u Midžić mahali otvoreno je spomen-obilježje šehidima i poginulim borcima.
U prisustvu članova porodica poginulih boraca i civilnih žrtava bihaćke mjesne zajednice Donje Prekounje, danas je otkriveno spomen obilježje poginulim pripadnicima Armije R BiH i civilnim žrtvama rata. Na spomen obilježju upisana su imena 38 poginulih boraca i 16 civilnih žrtava rata , a obilježje su zajedno otkrili mr.sci. Emdžad Galijašević, gradonačelnik Bihaća, Izudin Saračević, premijer USK-a i Sead Toromanović, prvi komadant Odreda TO Prekounje.
Na inicijativu Savjeta MZ Donje Prekounje grad Bihać zajedno sa mještanima, Vladom USK-a i brojnim privatnim i javni preduzećima obezbijedio je sredstva za izgradnju spomen obilježja , a otkrivajući spomen obilježje , gradonačelnik Galijašević kazao je da će gradska uprava i u ovoj godini nastaviti sa izgradnjom spomen obilježja kako bi istinom ukazali i sačuvali uspomenu na branioce BiH.
“Mjesna zajednica Donje Prekounje i ovi mladi momci koji su dali živote za državu BiH zaslužili su za našu slobodu i najmanje što možemo uraditi jeste izgraditi sa mještanima spomen obilježje koje će trajno biti mjesto pijeteta i mjesto odavanja počasti najboljim sinovima Bihaća. U zadnje dvije godine izgradili smo ili obnovili 11 spomen obilježja , a ove godine izgraditi ćemo još pet obilježja i na taj način otrgnuti od zaborava naše heroje koji su dali živote “- kazao je gradonačelnik Galijašević.
Prisutnima su se također obratili Izudin Saračević, premijer USK-a, Mujo Begatović , predsjednik MZ Donje Prekounje i Sead Toromanović, ratni komadant Odera TO Prekounje.. U svojim obraćanjima istakli su da se ne smije dopustiti da se herojska borba pripadnika 5.korpusa Armije R BiH zaboravi , a posebno žrtva boraca koji su dali živote za državu BiH.
“ Komadant Toromanović u svom obraćanju kazao je da nas treba biti daleko više na ovim svetim mjestima naše borbe za državu BiH i potpuno se slažem sa njegovim riječima i pozivam sve nas da ne zaboravimo ko je branio naš grad i našu zemlju i ko je na tom putu dao život ili dijelove svog tijela. To je garant da nam se agresija više nikad ne ponovi”- kazao je premijer Saračević.
Na spomen obilježju tako se nalaze imena poginulih boraca : Faruka Alagića, Enesa Alijagića, Nijaza Alijagića, Sejfudina Alibegića, Saliha Badnjevića, Damira Drndelića, Emira Derviševića, Mirsada Derviševića, Rustema Emrulovića, Rašida Čauševića, Smaila Čelikovića, Mesuda Fajkovića, Mehmeda Fajkovića, Safeta Halilića, Muhameda Hajdarevića, Sabita Isića, Marka Jurkovića, Mirzeta Kurjakovića, Mujage Kurjakovića, Seada Kajtezovića, Osmana Kosovića, Sulejmana Midžića, Afana Midžića, Saladina Midžića, Adnana Midžića, Adnana ( Suad) Midžića, Ibrahima Midžića, Fuada Piralića, Samira Piralića, Samira Ružnića, Muhameda Redžića, Muhameda Saračevića, Fikreta Saračevića, Nermina Saračevića, Amira Saračevića, Hazima Toromanovića, Jusufa Žapčevića i Edvina Iftića.
Također, na spomen obilježju upisana su imena civilnih žrtava rata : Sanina Ćurtovića, Remzije Hadžimehmedovića, Ismara Handukića, Maide Hošić, Namika Hošića, Azre Kurjakovića, Zlatka Midžića, Refika Midžića, Fikreta Piralića, Ahmeta Saračevića, Davora Stanivuka, Sejida Šehića, Nenada Uzelca, Sabine Zjakić i Mirele Zjakić.

Nema komentara:

Objavi komentar