Ukupno prikaza stranice

subota, 11. travnja 2015.

Obilježena godišnjica faraona




Kalendarom značajnih datuma u općini Bosanska Krupa 11. april je označen kao dan kada se obilježava godišnjica formiranja Izviđačko-diverzantske čete Faraoni. Naime 11. aprila 1992. godine formirana je prva Izviđačko diverzantska jedinica TO Bosanska Krupa, a godinu dana kasnije na isti dan potpisana je i naredba komandanta 511. slavne za formiranje Izviđačko diverzantske čete, koja je po želji njenih pripadnika dobila ime Faraoni i koja se smatra prvom formiranom jedinicom na području Bosanske Krupe.
Ove godine obilježavanje godišnjice Faraona je i obilježavanje Dana specijalnih jedinica 511. slavne bbr, a osim Faraona slavili su i pripadnici IDV Parage iz 1 BKB, IDV Demoni  2. otočkog bataljona i IDV Gromovi iz 3. bb. Ove specijalne jedinice do sada su svoj dan slavile posebno, ali zbog sve manjeg broja onih koji su živi, ali i zbog iskazivanja zajedništva koje ih je krasilo i tokom troipogodišnje agresije ove godine su odlučili da se svi zajedno priključe obilježavanju godišnjice formiranja Faraona i da tako bude i ubuduće.
Kod Centralnog šehidskog spomen-obilježja u Bosanskoj Krupi učenjem Fatihe iIi minutom šutnje još jednom su se učesnici obilježavanja prisjetili svih pripadnika 511. slavne koji su na putu do slobode položili svoje živote. Potom su obišli i spomen-obilježje u Bosanskoj Otoci, a zatim šehitluke u Jezerskom i Pištalinama, turbe komandanta Mirsada Crnkića i porodične mezarluke u Oraščanima.
Svečanostima su, uz ostale goste, prisustvovali izaslanik premijera Izudina Saračevića, ministar za pitanja boraca u Vladi USK Abid Mulallć i pokrovitelj manifestacije, načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović.
Da podsjetimo, 11. aprila 1993. godine naredbom komandanta 511. slavne bbr. formirana je Izviđačko-diverzantska četa. Ovu četu na početku su činili isključivo dobrovoljci. Kasnije su je saborci nazvali Faraoni i od tog dana pa do kraja agresije trajao je slavni put ove jedinice. Inače, ova jedinica nosila je i tradiciju prve oružane formacije u Bosanskoj Krupi koja je pod okriljem Teritorijalne odbrane formirana 11. aprila 1992. godine kao odgovor na sve učestalije incidente koje su izazivali srpski dobrovoljci koji su u Bosansku Krupu dolazili iz raznih krajeva bivše države.
Kroz jedinicu je prošlo više od 200 boraca i starješina, a mnogi su poslije kaljenja u Faraonima postali komandiri četa, vodova, članovi komandne brigade, a jedan od njih je bio i komandant 511. slavne.
Tokom dvoipogodišnjeg ratnog puta ova jedinica je bila na svim ratištima u zoni odgovornosti 5. korpusa. Angažovani su bili uvijek tamo gdje je bilo najteže. Tokom agresije na našu zemlju poginula su 34 pripadnika ove čete, 62 su teže ranjena, a gotovo svi su lakše ranjavani. Osmorica su nosioci su najvišeg ratnog priznanja značke Zlatni ljiljan, a dvojica priznanja Srebrni štit.

Nema komentara:

Objavi komentar