Ukupno prikaza stranice

ponedjeljak, 6. travnja 2015.

Salko Bukvarević, ministar za pitanja boraca FBiH: Nema etničke podjele Ministarstva

"Opredjeljenje Vlade FBiH, samim tim i moje, jeste raditi u skladu s Ustavom FBiH i zakonima o radu Vlade FBiH i federalnim ministarstvima. A oni ne predviđaju takvu vrstu podjele", objasnio je ministar Bukvarević, napominjući kako je vrijeme spajanja, ne razdvajanja.

Obećanje, hudom radovanje

Podsjetimo, Predsjedništvo Hrvatske demokratske zajednice BiH uoči prošlogodišnjih izbora obećalo je udrugama HVO-a da će preuzeti spomenuto ministarstvo. No, ništa od toga! Ostaje činjenica da je Hrvatska demokratska zajednica, kako je Marinko Čavara, potpredsjednik ove stranke, rekao u razgovoru za Oslobođenje, nezadovoljna revizijom boraca koja je "neustavna i nezakonita", te da je "čista logika da ono što je nezakonito i neustavno treba poništiti".

Poput Čavare, slično su razmišljali i predsjednici pojedinih boračkih udruženja proisteklih iz Armije BiH. Recimo, Ekrem Julardžija, predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida Srednjobosanskog kantona, koji je, među ostalim, tvrdio da su revizorski timovi koji su kontrolisali boračku populaciju sastavljeni mimo Pravilnika o radu i formiranju revizorskih timova i "po babu i po stričevima". Nisu se, objasnio je, u obzir uzimala mišljenja koordinacije boračkih organizacija i kantonalnih ministara za boračka pitanja. I zbog ovoga je SRVISBK-a protiv Zukana Heleza, sada već bivšeg ministra za boračka pitanja FBiH, podnio krivičnu prijavu.

Ovaj je, pak, po isteku mandata, zainteresovanim na svom Facebook profilu objasnio da je revizijom "iz prava, po različitim osnovama, izvedeno više od 10.000 korisnika", da je ušteđeno oko "60 miliona KM na godišnjem nivou, te su tako stvoreni uslovi za povećanje porodičnih i ličnih invalidnina do desetak posto".

Obmana i posljednji dani

"Iako su gospoda Čović (Dragan, predsjednik HDZ-a BiH, op. a) i Čavara istrajni u obmanjivanju javnosti da je revizija neustavna, da je vršena selektivno, te da će ovaj proces ukinuti, po ko zna koji put ponavljam da za ovakve izjave nemaju nikakve osnove, osim da daju lažna obećanja onima koji su revizijom izvedeni iz prava, a kojima su upravo HDZ i SDA u zamjenu za glasove obezbijedili pravo na invalidnine, odnosno novčane naknade, čime je nanesena nesaglediva šteta budžetu Federacije BiH. Više od 150 krivičnih prijava sam podnio protiv lica koja su učestvovala u organizovanom kriminalu u oblasti boračko-invalidske zaštite i nadam se da će pravosudni organi procesuirati odgovorne za njihova djela", poručio je bivši ministar.

Nema komentara:

Objavi komentar