Ukupno prikaza stranice

petak, 17. travnja 2015.

Obilježavanje 23. godišnjice čete „Stijena“




Po vršenom popisu iz  1991. godine Stijena je imala skoro 8000 ( osam hiljada ) stanovnika koji su živjeli u preko 2000 ( dvije hiljade ) domaćinstava i stanova.
U ovo vrijeme značajan broj Stijenjana je privremeno radio i boravio u inostranstvu (zemljama zapadne Evrope), kao i u susjednim republikama Hrvatskoj i Sloveniji, a koji su pažljivo pratili nacionalističke poruke sa ciljem raspirivanja tenzija među republikama i narodima zajedničke Jugoslavije radi proglašenja neovisnosti nekih republika. Stjenjanima je bila jasna poruka koju su slali nacionalistički vladajući krugovi iz susjednih republika o stvaranju „Velike Srbije“ i „Velike Hrvatske“, a na štetu teritorije i Naroda BiH, a u prilog tome ide i činjenica da je od polovine 1991. godine velik broj naših građana kući dolazio preko dalekog B. Šamca, umjesto putem preko tako bližeg Karlovca.
Pored informacija koje su dolazile sa našim inostranim radnicima u Stijeni se mogla naslutiti ta „prijetnja iz komšiluka“ zbog čestih preleta helikoptera preko Gomile prema Perni, Grmuši i Radiću, naselja sa većinskim srpskim stanovništvom, sa ciljem naoružavanja paravojnih srpskih formacija.
Patriotski opredjeljeni građani odgovor traže u formiranju neformalnih patriotskih grupa sa kojima organiziraju mjesne straže u Miostrahu još u maju 1991. godine, a 09. septembra 1991. godine stanica javne bezbjednosti Cazin formira u Stijeni, iz rezervnog sastava, stalno policijsko odjeljenje.
Od 15. – 18. Novembar 1991. godine u Stijeni je prihvaćeno i udomljeno cca 800 građana RH izbjeglih sa područja Like i Korduna, što je već bio ozbiljan signal za organizovaniji pristup pripremanju za odbranu, tako da stihijski dolazi do formiranja patriotskih grupa, formacija desetina ili vodova gotovo u svim zaseocima Stijene. Ove grupe se formacijski ujedinjuju i organizovano se obučavaju u Starom gradu.
Nakon obuke uspostavlja se formacijska struktura čete od 132 pripadnika koja je zvanično formacijski postrojena 07. aprila 1992. godine kao četa TO MZ Stijena.
Prvo naređenje za izvođenje odbrambenih borbenih dejstava Općinski štab TO Cazin izdao je upravo četi TO Stijena 21. aprila 1992.godine, na dan kada je srbijansko-crnogorski agresor izvršio napad na B. Krupu.
Istog dana 21.04.1992. godine, Stijenjani u svoje domove prihvataju i udomljavaju preko 3000 (tri hiljade) izbjeglih nenaoružanih stanovnika iz B. Krupe.
Poslije se četa TO Stijena raspoređuje na Miostrahu, kanjonom Une, a nešto kasnije, početkom juna četa izdvaja jedan vod za izvođenje odbrambenih borbenih dejstava na Grmuško-srbljanskom platou.
Za potrebe odbrane slijedi svakodnevna mobilizacija i formiranje većih formacijskih jedinica, a Stijenjani se raspoređuju na vojničke i starješinske dužnosti u sve jedinice 5. Korpusa i daju svoj nesebičan doprinos i iskazuju veliku hrabrost.
Velik broj Stijenjana sa privremenim boravkom na radu van BiH napusta svoja radna mjesta, kupuju potrebno naoružanje i kreću putem neizvjesnosti, preko okupiranih teritorija RH da bi se po dolasku stavili u funkciju odbrane od agresije, od kojih su njih stotinjak došli na slobodnu teritoriju tadašnjeg „bihaćkog okruga“, a isto toliko njih je pronašlo put do drugih slobodnih teritorija diljem cijele BiH
Značaj Stijene i njenih građana u odbrani je ogroman, a u prilog tome govore i slijedeći pokazatelji.
-          Stijena je u odbrani od agresije dala 139 Šehida,
-          Više od dvjesto Stijenjana je zadobilo teža ranjavanja i danas imaju status RVI,
-          Više od hiljadu Stijenjana je bilo svakodnevno u borbenim sastavima A R BiH,
-          U toku rata skoro tri hiljade Stijenjana je bilo mobilisano u jedinice A R BiH...
Sve ovo nas obavezuje da njegujemo naše patriotske vrijednosti, a da Stijena i Stijenjani ne prepuste zaboravu sjećanja na ove najsvetije događaja iz bliske nam istorije.
Poštovani, izuzetno zadovoljstvo nam je pozvati Vas na obilježavanje
23. godišnjice čete „Stijena“ TO R BIH
17.april - učenje tevhida šehidima nakon džuma namaza u džamiji u Stijeni
18.april - 16:30h do 19:00h oficijelni dio svečanostiuz kulturno zabavni program KUD-a "Stijena" i benda " TADŽ MAHALL"
25.april - 11:00h do 15:00h nogometni turnir veterana
Sačuvajmo od zaborava herojske dane Stijene u odbrani Bosne i Hercegovine.
Postrojavanje stijenske čete i obilježavanje prve godišnjice ratne 1993 godine:

Nema komentara:

Objavi komentar