Ukupno prikaza stranice

utorak, 7. travnja 2015.

Odred za specijalna dejstva Petog korpusa obilježio svoju godišnjicu u Cazinu


U Cazinu je danas obilježena godišnjica Odreda za specijalna dejstva Petog korpusa Armije R BiH. Pod komandom Senada Šarganovića- Šargana, Odred za specijalna dejstva Petog korpusa postigao je brojne historijske pobjede i podvige u odbrani ovog dijela naše zemlje. Na tom putu, mnogi od njih su dali svoje živote, a brojni su i odlikovani najvišim ratnim priznanjima Armije BiH.
– Bili ste branitelji i ostali ste branitelji. Ovo moram istaknuti, odsudno smo se branili u samoobrani za gole živote i za našu državu Bosnu i Hercegovinu. Bili ste na prvim linijama po šezdeset, a nekada i devedeset dana, ali ih nikada niste napustili niti ste ih u najtežim trenucima ugrozili, kazao je ratni komandant Odreda za specijalna dejstva  Senad Šarganović Šargan obraćajući se stroju nekadašnjih pripadnika OdSd-a nakon što mu je raport predao „Zlatni ljiljan“ Amir Topić- Deba.
Komandant Šargan je bivše saborce podsjetio na neke od najtežih trenutaka, ali i na vedrije anegdote iz ratnog perioda, poput gimnastike koju su i danas na svečanom postrojavanju kratko demonstrirali.

Premijer Vlade USK Izudin Saračević, jedno je vrijeme bio pomoćnik za moral komandanta Odreda za specijalna dejstva i ova je godišnjica bila ujedno i susret sa bivšim saborcima.
– Svi smo mi ovdje Bosna i Hercegovina. Ova zastava ispred nas je najveća svetinja pod kojom smo se mi borili. Jer, nismo se mi borili za neka materijalna dobra već smo se borili za slobodu, čast i poštenje. To je sve bilo ugroženo agresijom na našu zemlju, kazao je premijer Saračević.
Nakon svečanog postrojavanja, pripadnici Odreda za specijalna dejstva obišli su Centralno spomen obilježje šehidima i poginulim borcima, izložbu o Prvom svjetskom ratu u galeriji Kulturnog centra, a potom nastavili svoje redovno godišnje druženje na koje se svakog 7.aprila odazovu u velikom broju.

Nema komentara:

Objavi komentar