Ukupno prikaza stranice

ponedjeljak, 13. travnja 2015.

USK-a Obilježavanje 23. godišnjice formiranja Armije BiH

U srijedu, 15. aprila obilježiće se 23. godišnjica od osnivanja Armije BiH.
Obilježavanje će se održati prema sljedećem rasporedu:
Utorak, 14. april


Obilazak šehidskih mezarja i groblja, učenje Fatihe, minuta šutnje, odavanje počasti, polaganje cvijeća: Sanski most (trg Zlatnih ljiljana 10:00h, i turbe generala Mehmeda Alagića 10:30h), Ključ (centralno šehidsko mezarje 12:00h),  Bosanski Petrovac (općinski trg 14:00h), Cazin (šehidsko spomen obilježje 10:00h), Velika Kladuša (šehidsko spomen obilježje 10:00h), Velika Kladuša (šehidsko spomen obilježje 12:00h), Bosanska Krupa (šehidsko spomen obilježje Jezerski 10:30h), Bužim (turbe generala Izeta Nanića i šehida 505. Viteške brigade 12:30h).
Srijeda, 15. april
Obilazak šehidskih mezarja i groblja, učenje Fatihe, minuta šutnje, odavanje počasti, polaganje cvijeća. Profesori po svojoj profesiji održaće čas historije u ustanovama obrazovanja u USK. U 10:00h sportske aktivnosti u organizaciji sportskog saveza USK. U 12:00h obilazak objekta br.2 lokacija prve komande 5. korpusa ARBiH. U 12:30h  prijem zvanica. Spomen soba u objektu 17, obraćanje predsjedavajućeg skupštine USK, premijera kantona, ministra za pitanja boraca i ratnih vojnih invalida, predstavnika OS BiH, od 13:00h koktel za zvanice. đ
14:30h izložba ratnih fotografija i amblema u holu JU Kulturni centar Bihać. 15:00h svečana akademija povodom dana ARBiH JU Kulturni centar Bihać, obraćanje prisutnima uz prigodan program.
Armija Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) bila je zvanična oružana snaga Republike Bosne i Hercegovine (međunarodno priznate i suverene zemlje) za vrijeme agresije na RBiH.
Osnovana je 15. aprila 1992. godine, a taj datum se obilježava kao Dan armije RBiH. Armija je formirana od jedinica Teritorijalne odbrane BiH, i organiziranih dobrovoljaca. Vrhovni zapovjednik bio je predsjednik Republike, a nakon Dejtonskog sporazuma, ARBiH je zajedno sa HVO-om formirala Vojsku Federacije BiH, da bi nakon reforme odbrane bila transformisana u “Bosanske rendžere”, jednu od tri pukovije u okviru Oružanih snaga BiH.
Uređenje Armije RBiH
Što se tiče strukturnog uređenja armije, treba reći da je bila sastavljena od korpusa. Korpusi su bili formirani na regionalnom principu:
1. korpus: Sarajevo
2. korpus: Tuzla
3. korpus: Zenica
4. korpus: Mostar
5. korpus: Bihać
6. korpus: Konjic
7. korpus: Travnik
Najčešći simbol ARBiH bio je ljiljan, a grb iste je, ustvari, grb RBiH uz dodatak zlatnih mačeva i vojnih natpisa. Najveće odlikovanje je “Zlatni ljiljan”, koji se dobijao za efikasnost odrađivanja svrhe i cilja ARBiH, a svrha i cilj bili su upravo odbrana međunarodno priznate Republike Bosne i Hercegovine, od stranih i domaćih izdajnika.

Nema komentara:

Objavi komentar