Ukupno prikaza stranice

subota, 19. prosinca 2015.

RADNO U GRADAČCU: MINISTAR BUKVAREVIĆ NA SJEDNICAMA UPRAVNIH ODBORA JEDINSTVENE ORGANIZACIJE BORACA I PATRIOTSKE LIGE

14.12.2015. RADNO U GRADAČCU: MINISTAR BUKVAREVIĆ NA SJEDNICAMA UPRAVNIH ODBORA JEDINSTVENE ORGANIZACIJE BORACA I PATRIOTSKE LIGE Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata doc.dr. Salko Bukvarević petak,11.12.2015. godine je proveo na terenu, radno. Na poziv Predsjedništva JOB-a prisustvovao je sjednici Upravnog odbora Jedinstvene organizacije boraca BiH “Unija veterana” koji je održan u Gradačcu. Nakon odavanja počasti i polaganja cvijeća na centralnom šehidskom obilježju u Gradačcu, ministar je prisustvovao i sjednici rukovodstva organizacije Patriotske lige Gradačac. Imajući u vidu da je dan ranije održana 33. sjednica Vlade Federacije BiH na kojoj je razmatran i utvrđivan prijedlog Budžeta za 2016. godinu, ministar je iskoristio ovu priliku da rukovodstva obje organizacije upozna sa osnovnim stavkama Budžeta resornog Ministarstva. Ministar Bukvarević je istakao da se iz predloženih iznosa Budžeta za Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata vidi da je Vlada FBiH ostala na zacrtanom opredjeljenju da se obim prava i nivo izdvajanja za boračku populaciju neće umanjivati. U razmatranju su i određene nove budžetske stavke koje se odnose na pravnu pomoć, prvenstveno na zapošljavanje demobilisanih boraca, na iskustva rada boračkih zadruga, te na sredstva za angažovanje volontera s prioritetom na djecu šehida i poginulih boraca. Raspravljano je i o osnovnim zadacima koji stoje pred Ministarstvom u narednoj godini: realizacija Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti branilačko-invalidske zaštite, uspostava jedinstvene baze podataka obračuna isplata, jedinstveni registar i izmjene i dopune tri osnovna zakona boračke populacije koji su već u parlamentarnoj proceduri, a očekuje se njihovo razmatranje “u paketu” na prvoj narednoj sjednica Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamenta Federacije BiH. Raspravljano je i o mogućnostima za donošenje zakona o formiranju boračkih organizacija. Iskazan je zajednički stav da je neophodno veće jedinstvo boračkih organizacija. KABINET MINISTRA izvor FMBI.GOV.BA








ponedjeljak, 10. kolovoza 2015.

U TRŽAČKIM RAŠTELIMA ODRŽANA MANIFESTACIJA PEČAT SLOBODI

U Tržačkim Raštelima sinoć 6.8.2015.god. je održana tradicionalna manifestacija “Pečat slobodi“ kojom je i ove godine, uz Dan općine, obilježena i 20. godišnjica deblokade Bihaćkog okruga.
Spajanje jedinica Armije Republike Bosne i Hercegovine i hrvatske vojske 6. augusta 1995. godine označilo je i deblokadu tadašnjeg Bihaćkog okruga nakon 1201 dana potpune izolacije ovog kraja.”Ovo je datum značajan ne samo za Cazin već i za cijeli Unsko-sanski kanton odnosno državu BiH”, istakao je otvarajući manifestaciju “Pečat slobodi“ načelnik općine Cazin Nermin Ogrešević.
O značaju 6. augusta, ne samo za Cazin već i za kanton i državu i potrebi dostojnog obilježavanja ovog datuma, uz naglašavanje herojstava boraca 5. korpusa Armije RBiH, govorio je premijer Unsko-sanskog kantona Izudin Saračević.
Izražavajući zadovoljstvo prisustvom na ovom povijesnom mjestu, ambasador Republike Hrvatske u BiH Ivan del Vechio naglasio je da je okosnica politike njegove zemlje prema BiH stabilna, cjelovita i evropska BiH.
“Ovo je mjesto od velikog značaja i simbolično i povijesno. Stisak ruku dva generala, generala Marekovića i generala Dudakovića, nije bio slučajan i on je bio rezultat ranije potpisanih deklaracija, osobito splitske, potpisanih od naših predsjednika Tuđmana i Izetbegovića, da se zajedničkim snagama nastupa protiv zajedničkog agresora. Tim sporazumom je omogućeno da se prvo oslobodi Knin, jedna trećina hrvatskog teritorija, a potom i Bihaćka, odnosno Cazinska Krajina”, istakao je Ivan del Vechio.
General Atif Dudaković, ratni komandant 5. kropusa ARBiH, poručio je ovom prilikom da je “narod ovdje branio svoj identitet, svoj kućni prag”.
Naglasio je također da je 5. korpus vodio velike bitke ali je to bio odbrambeni rat za opstanak države.
Predstavnici organa vlasti, boračkih organizacija i ratni komandanti položili su cvijeće na šehidsko obilježje u Tržačkim Raštelima, a manifestacija “Pečat slobodi“ upotpunjena je prigodnim kulturno-umjetničkim programom.
Fena



















nedjelja, 28. lipnja 2015.

ODRŽANA 7.SKUPŠTINA JOB "UNIJA VETERANA" BiH

27.6.2015 god. U Tuzli održana 7 skupština JOB UNIJA VETERANA BOSNE I HERCEGOVINE ZA PREDSJEDNIKA JOB UNIJA VETERANA BIH PONOVNO IZABRAN SAUD KULOSMAN, ZA PREDSJEDNIKA SKUPSTINE NEDZAD HRUSTIC, A ZA POTPREDSJEDNIKA SKUPSTINE IZ USK MEHMED MUHAREMOVIC. NOVOIZABRANOM RUKOVODSTVU JOB UNIJA VETERANA BIH ISKRENE ČESTITKE.


















utorak, 16. lipnja 2015.

Otvorena spomen soba poginulim boracima u MZ Luke

.
U sklopu obilježavanja Dana branilaca Bihaća danas je u prisustvu porodica šehida i poginulih boraca, te predstavnika gradske uprave Bihaća i Vlade USK-a, otvorena spomen soba poginulim borcima iz bihaćke mjesne zajednice Luke. Sredstvima grada Bihaća i Vlade USK-a izgrađena je spomen soba u kojoj su pored ratnih eksponata postavljene i fotografije 34 poginula borca i civilne žrtve iz MZ Luke.
“ Na inicijativu mještana Luka evo izdvojili smo sredstva i izgradili jedan objekat u sklopu kojeg se nalazi i spomen soba. Do sada smo u protekle dvije godine mog mandata izgradili 11 šehidskih spomen obilježja, a ove godine u planu je izgradnja ove godine. Ono što se da primijetiti da u gradskim mjesnim zajednicama treba izgraditi spomen obilježja i zbog toga ćemo ići na izgradnju u Harmanima, Jezero-Privilici i Gornjem Prekounju. To poginuli borci zaslužuju jer ne smijemo nikada zaboraviti njihovu borbu i njihovu žrtvu “-kazao j gradonačelnik Galijašević.

srijeda, 10. lipnja 2015.

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST POVODOM HAPŠENJA RATNOGA KOMANDANTA NASERA ORIĆA



Odluka Švicarske da postupi po zahtjevu Beograda za hapšenje Nasera Orića ratnoga komandanta Armije Republike BiH  politička  je odluka  Švicarske vlade, a ne pravosudna odluka .
Zahtijev Beograda trebao je biti odbijen na političkom nivou Švicarske vlade. Sada je takvo ponašanje i Švicarsku vladu i vlast u Beogradu, stavilo u poziciju da protivrječe autoritetu i odluci međunarodnoga Suda u Hagu. Jedinstvena organizacija boraca „Unija Veterana“ Unsko-Sanskog kantona izražava svoj protest državnim vlastima Srbije i Švicarske zbog pravno neutemeljenog i potpuno nemoralnog zatočeništva Nasera Orića, ratnoga Komandanta Armije Republike Bosne i Hercegovine. Zatočeništvo Nasera Orića raduje  samo neprijatelje istine i pravde sa konačnim ciljem još jednog pokušaja izjednačavanja zločinca  i žrtve.
Nakon slučaja Ejup Ganić , Ilija Jurišić i general Jovan Divjak stvari se ponavljaju zato što uvijek postoji konstanta srpskog nacionalističkog jezgra o potrebi mjenjanja karaktera agresije na Republiku Bosnu I Hercegovinu i genocida nad Bošnjacima.
Povrh toga,  smatramo nedopustivim  indolentan odnos političkih subjekata u  Bosni I Hercegovini prema hapšenju Nasera Orića. Takav odnos prema Komandantu Oriću je dokaz da se u Bosni i Hercegovini ne vodi računa o ljudima koji su se borili protiv agresije i genocida. Takav nemaran stav veterani odbrambeno oslobodilačkog rata neće tolerisati.

Bez obzira na pravni postupak  ne mogu se maskirati političke namjere i prikriti ne argumentovane optužbe i pravno nedostatni postupci koji bi dočekali Nasera Orića u Beogradu, (osobito imajući u vidu dugogodišnju historiju izbjegavanja hapšenja i procesuiranja ratnih zločinaca koje Beograd štiti  i ne obazire se na zahtjeve i odluke Međunarodnog suda pravde ICJ, i ICTY).

S poštovanjem,

nedjelja, 7. lipnja 2015.

SANSKI MOST: Sloboda se zove Galaja

.
Centralnom manifestacijom koja je održana u šumi Galaja, nadomak Vrhpolja, obilježeni su dani otpora koji je pružen agresoru na području općine Sanski Most 1992. godine.
Manifestacija je započela polaganjem cvijeća na spomenik oslobodiocima grada na Trgu Ljiljana, kojom prilikom su brojne delegacije odale dužnu počast svima koji su ugradili svoje živote u temelje BiH.
Potom je upriličena posjeta mjestu pogibije Saida Keranovića, jednog od organizatora otpora na ovim prostorima, koji je mučki ubijen u neprijateljskoj zasjedi. Cvijeće na spomen obilježje položili su članovi porodice Keranović te delegacije i predstavnici društveno političkog života općine i kantona. Šuma Galaja je mjesto gdje je oko dvije stotine pripadnika patriotske lige s područja općina Sanski Most i Ključ pružilo otpor višestruko nadmoćnijem agresoru u danima maja i juna 1992. godine.
Pripadnici ključko sanske jedinice dugo su odolijevali napadima daleko nadmoćnijeg i tehnički opremljenijeg agresora, da bi se naposlijetku, nakon spektakularne vojne akcije i zarobljavanja četrdeset neprijateljskih vojnika i oficira, uspjeli dokopati slobodne bihaćke teritorije. U sastavu Petog korpusa, nekoliko godina kasnije, dali su veliki doprinos u oslobađanju okupiranih dijelova općine Sanski Most. U znak sjećanja na njihovo herojstvo i hrabrost, i ove godine je održana tradicionalna manifestacija „Dani Galaje“. Časom istorije evocirane su uspomene na istorijske događaje, a upriličeno je i svečano postrojavanje ključko sanske čete te simbolična predaja raporta komandantu Amiru Avdiću.
Tom prilikom priređen je i bogat kulturno zabavni program, a prisutnima su se obratili neposredni sudionici herojskih dana Galaje, predstavnici općinske i kantonalne vlasti, zvanice i gosti. Komandant ključko sanske čete, Amir Avdić, evocirao je uspomene na ratne akcije patriota iz Sanskog Mosta i Ključa rekavši kako su njihova hrabrost i požrtvovanje, te ljubav prema domovini pobijedili tehnički i ljudski nadmoćnijeg neprijatelja. U ime Vlade USK prisutnima se obratio ministar za boračka pitanja u Vladi USK, Abid Mulalić.
Načelnik općine Sanski Most, dr. Mustafa Avdagić, rekao je da će kao općinski načelnik neprestano raditi na promociji istine o dešavanjima od prije dvadeset godina. Bitka na Galaji bila je značajna i zbog toga što je borcima i organizatorima otpora u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine ulila snagu i vjeru da je moguće pobjediti višestruko nadmoćnijeg agresora.
Manifestacija je uveličana kulturno zabavnim programom kojeg su priredili učenici osnovne škole Vrhpolje, a na istorijskom času pročitani su i najuspješniji literarni radovi učenika na temu „ Dani otpora 1992. godine“. Nakon oficijelnog dijela programa uslijedilo je druženje brojnih posjetilaca ovogodišnje centralne manifestacije koja je održana na lokalitetu šume Galaja

utorak, 2. lipnja 2015.

Bivši predsjednik RVI USK Edin Domazet podnio je Tužilaštvu USK krivičnu prijavu protiv Ale Hošića


.
Bivši predsjednik RVI USK Edin Domazet podnio je Tužilaštvu USK krivičnu prijavu protiv Ale Hošića, predsjednika Saveza RVI.
Istraga treba da provjeri ove navode a za sada niko se javno ne želi očitovati o njima.

unnamed (10)
Izvor:moj usk.

ponedjeljak, 1. lipnja 2015.

Tradicionalno druženje trećeg “Straha” bataljona u Nuglovima

Tradicionalno druženje trećeg “Straha” bataljona u Nuglovima

.
Kao i proteklih 18 godina, i ovogodišnje 19. tradicionalno druženje bivših pripadnika trećeg bataljona 503. Slavne brdske brigade iz Cazina, poznatijeg kao „Straha“ bataljon, počelo je polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na Centralnom šehidskom obilježju u Cazinu te na šehidskom mezarju u Brekovici i Spahićima.
Postrojavanje jedinice održano je u naselju Nuglovi, ispod čuvenog Hasinog vrha, sinonima odbrane Cazinske Krajine u toku agresije na BiH. Nakon simboličnog postrojavanja, raport ratnom komandantu brigade Muhamedu Hamdi Delaliću podnio je komandant bataljona Esad Bašagić.
Oni su se tom prilikom zahvalili svima, koji su došli na ovo tradicionalno druženje, kojim se otima od zaborava sjećanje na herojstvo pripadnika 3. bataljona, koji su se svojom hrabrošću iskazali u odbrani naše zemlje. Oni su u toku agresije na BiH, u neravnopravnoj borbi, svojom hrabrošću i odvažnošću nebrojeno puta zaustavili višestruko jačeg agresora.
Najžešće borbe vodili su u rajonu Hasinog vrha, gdje nisu dozvolili agresoru da prodre do unskog kanjona i prekine putnu komunikacije Cazin – Bihać te zauzme hidrocentralu u Kostelima, koja je bila žila kucavica tadašnjeg Bihaćkog okruga.
Pripadnici trećeg bataljona 503. Sbbr su na ovom druženju evocirali uspomene na težak, ali slavan put ove jedinice, koja je uspjela, ne samo odbraniti svoje linije, već i dati puni doprinos u kasnijem oslobađanja velikih dijelova teritorije današnjeg Unsko-sanskog kantona

„Ljutočka dolino nikad ne zaboravi“ održaće se od 9. do 27. juna

.
Organizacioni odbor manifestacije „Ljutočka dolino nikad ne zaboravi“ održao je danas konferenciju za novinare na kojoj je između ostalog predstavljen plan i program.
Ova manifestacija obilježava se već devetnaestu godinu za redom, a povodom sjećanja na genocid koji je izvršen nad Bošnjacima MZ Orašac i Kulen Vakuf.
“Ljutočka dolino nikad ne zaboravi” manifestacija je kojom se i ove kao i posljednjih osamnaest godina stanovnici grada Bihaća, Ljutočke doline prisjećaju se žrtava, ubijenih u junu 1992. godine. Tada je više od pet hiljada stanovnika Ljutočke doline protjerano iz svojih domova. Ovo je jedna od najvažnijih manifestacija kojom se svi prisjećamo zločina nad nevinim narodom Ljutočke doline ratne 1992. godine, kazao je Ibrahim Begić, predsjednik OO.
Nakon stradanja Bošnjaka 1941.godine, sličnu sudbinu su doživjeli i Bošnjaci 1992. godine kada je srpska vojska potpomognuta domicilnim srpskim stanovništvom počinila masovne ratne zločine u naseljima Kulen Vakuf, Orašac, Klisa i Ćukovi, istakao je dr. Mujo Begić.
rtvusk15784617
Sead Kadić, ratni komadant u bataljonu Ljutoč i poslanik u državnom Parlamentu, dodao je da se premalo obraća pažnja na stanovništvo Ljutočke doline. Oni zavrijeđuju mnogo više, poručio je Kadić.
Manifestacija „Ljutočka dolino nikad ne zaboravi“ počinje 9. juna obilaskom logora Kamenica i Prekaja, a završava 27. juna. kada će biti organiziran dan za sve veterane odbrambeno- oslobodilačkog rata. Neizostavan dogođaja povodom manifestacije „Ljutočka dolino nikad ne zaboravi“ je i marš putem stradanja i spasa koji će ove godine biti održan 14. juna

ponedjeljak, 25. svibnja 2015.

Obilježena 20. godišnjica oslobođenja Kobiljnjaka u Bosanskoj Krupi



Prvog dana proteklog vikenda u Bosanskoj Krupi obilježena je 20. godišnjica oslobođenja Kobiljnjaka što je zapravo bio početak puta okončanog oslobađanjem Bosanske Krupe. Zbog toga se 23. maj smatra izuzetno važnim datumom pa se svake godine i obilježava na prigodan način, pješačkim maršem i polaganjem cvijeća na spomen-obilježjima. Na 20. godišnjicu u Domu kulture predstavljena je i brošura „Mostobran Kobiljnjak“ koju su izradili borci i starješine 511. slavne bbr.
Svečano obilježavanje započelo je upravo promocijom brošure „Mostobran Kobiljnjak 18.11.1994. - 23.05.1995” u kojoj su borci i starješine 511. slavne koristeći originalnu dokumentaciju iz arhiva 5. korpusa i zarobljene dokumente agresora, opisali sve najznačajnije detalje bitke za Kobiljnjak.
Brošuru su predstavili njen urednik Husein Ramić i saradnici Alija Kurtović, Edin Pašalić, Muhamed Šabić i Emir Begić - Tito. Pomoć pri kreiranju prve poslijeratne brošure ovakvog karaktera pružili su Ahmet Porić i Asmir Hadžipašić - Asko. Nemjerljiv doprinos dali su načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović koji je i inicijator kompletne priče i general Fadil Hasanagić.
Nakon predstavljanja brošure, ispred Doma kulture, krenuo je i marš „Stazama 511. slavne - Kobiljnjak 2015“. Na putu dugom skoro četiri km, učesnici su se prvo zaustavili kod Centralnog spomen-obilježja gdje je položeno cvijeće i proučena Fatiha.
Svečanost na Kobiljnjaku je započela intoniranjem himne, podizanjem državne zastave i polaganjem cvijeća na spomen-obilježje poginulim borcima općine Bosanska Krupa.
Po dvadeseti put na ovom mjestu pročitan je izvorni tekst vojničkog izvještaja boraca i starješina 511. slavne poslije završene bitke za Kobiljnjak.
Na Kobiljnjaku se obratio načelnik Armin Halitović i zahvalio za učešće na maršu. Kazao je kako je to dobar način da se proslavi značajna pobjeda i da se oda počast svima koji su u borbi za povratak u grad izgubili živote. Predstavio je brošuru i ideju da se slično napravi i za ostale prelomne događaje, te da se na Dan 511. slavne predstavi i objedinjena brošura, zbornik koji će svjedočiti o dešavanjima u periodu od 1992. do 1995. godine.
Govor je održao i brigadir Husein Ramić. Podsjetio je sve prisutne na ratni put bosanskokrupske slavne brigade, na dešavanja, ključne momente za oslobađanje Kobiljnjaka.
U ovoj velikoj bici koja je trajala 140 minuta, nijedan borac nije izgubio život. Nekoliko ih je bilo ranjeno, a zapljenjena su znatna materijalno – tehnička sredstva.
Kulturno-umjetničkog programa ove godne zbog loših vremenskih prilika nije bilo.              
Za učesnike marša pripremljen je vojnički grah

petak, 22. svibnja 2015.

U BANJA LUCI UHAPŠEN SEJFUDIN TOKIĆ



Predsjednik Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda Sejfudin Tokić danas je u Banjoj Luci, prije nego što je uhapšen i priveden u policiju, održao pres-konferenciju povodom činjenice da je na današnji dan prije 23 godine BiH primljena u Ujedinjene nacije te pokazao tada važeću zastavu Bosne i Hercegovine.
"Ta zastava se prije 23 godine vijorila ispred UN-a. Primljena je s Ustavom Republike BiH u kojem nema entiteta. Danas živimo u dramatičnom periodu i trenutku države BiH, kada neki pokušavaju osporiti njenu državnost, konkretno kroz deklaraciju o negiranju državnosti BiH u Narodnoj skupštini RS i kroz Sabor SNSD-a koji je proglasio mogućnost otcjepljenja BiH", rekao je Tokić.
Bošnjaci, kako je dodao, patriote BiH, ovim stječu punopravno i legitimno pravo, da u slučaju takvih tendencija i neadekvatne reakcije međunarodne zajednice, proglase Ustav Republike BiH.
On je naveo i da su „Bošnjaci i patrioti BiH, svi oni koji vole državu BiH, danas uočeni s nevjerovatnom torturom, na teritoriji manjeg bh. entiteta“.
"Pozivam sve pravdoljubive ljude u državi BiH, od Une do Drine, od Save na cjelokupnom teritoriju, da zadrže slobodu i toleranciju, koja svakoj naciji, svakoj vjeri, daje prave da živi na ovom području", rekao je Tokić.
Kazao je da „bošnjački narod više neće tolerirati torturu kakva se provodi na teritoriji manjeg bh. entiteta“.
"Živjela BiH. Živjeli njeni narodi, živjelo bratstvo i jedinstvo onih koji vode BiH. Bošnjaci i patrioti BiH nemaju vremena čekati da oni koji su zadojeni četničkom, fašističkom ideologijom zavole BiH. Branit ćemo našu državu bez obzira na sve neprijatelje koji su se nadigli i bez obzira na pokušaje po dogovoru Tuđman-Milošević, da se BiH podijeli", rekao je Tokić.
Na pitanje novinara zašto nije najavio ovaj skup u Banjoj Luci, rekao je da to nije skup već pres-konferencija.
"Zbog sigurnosti građana nije došlo nekoliko hiljada ljudi koji su trebali doći. Zbog mogućih sukoba otkazao sam masovne skupove, već sam došao na simboličan način da pres-konferencijom obilježim dan kada je BiH postala punopravna članica UN-a i priznata od svih zemalja, od Ruske Federacije, Kine...", rekao je Tokić.
Kazao je da je skup tih građana u Banjoj Luci odjavio kada je „Milorad Dodik u svojstvu privatnog lica pokušajem privatizacije MUP-a RS-a i Specijalnog tužilaštva pozvao te institucije da ga procesuiraju“
Dodao je i da ovim gestom ne čini ništa što je suprotno ustavu BiH i entiteta.
 Uz dobacivanje građana koji su negodovali zbog Tokićevog istupa, došla je policija koja ga je privela. U pitanju je zastava s ljiljanima, a ne kako su ranije javljale agencije - zastava Armije BiH.
Sve što se dešavalo bilo je na rubu fizičkog sukoba.

Prije 23 godine zastava RBiH istaknuta ispred zgrade Ujedinjenih nacija

Zastava Republike Bosne i Hercegovine sa šest ljiljana koja je usvojena 4. maja 1992. godine prvi put je zvanično predstavljena 22. maja 1992. godine ispred zgrade UN-a u New Yorku,

  

 


Tog dana Bosna i Hercegovina postala je članica Ujedinjenih naroda (Rezolucija 757), čime je, kao sukcesor SFRJ, postala ugovorna strana svih konvencija i sporazuma koje je ratificirala SFRJ. U radu Ujedinjenih naroda, BiH sudjeluje preko stalnih predstavništava u New Yorku, Ženevi, Beču, kao i pri UNESCO-u u Parizu.
Odnosi Bosne i Hercegovine i Ujedinjenih naroda uvjetovani su aktualnom međunarodnom političkom i privrednom situacijom koja je dirigirana praćenjem i aktivnim sudjelovanjem u rješavanju međunarodnih kriza, tijela UN-a u kojima je BiH članica, zatim potencijalnim izborom u tijela za koja se BiH kandidira, kao i dinamikom rada u tim tijelima. Politička pitanja uglavnom su u vezi sa praćenjem rada Vijeća sigurnosti te Skupštine i odbora Skupštine. Za Bosnu i Hrecegovinu su od osobitog značaja sljedeća pitanja razmatrana na 61. zasjedanju Generalne skupštine:
  • Situacija u zemlji;
  • Održavanje međunarodne sigurnosti – dobrosusjedski odnosi, stabilnost i razvoj u Jugoistočnoj Evropi;
  • Borba protiv terorizma;
  • Ljudska prava i humanitarna pitanja;
  • Međunarodno pravo, Međunarodni krivični sud, Međunarodni tribunal za ratne zločine počinjene na tlu bivše SFRJ;
  • Prevencija konflikta u svijetu i održavanje mira;
  • Razoružanje;
  • Borba protiv AIDS-a:
  • Finansiranje UN. Pitanje dugovanja BiH prema UN nakon sticanja samostalnosti;
  • Situacija na Bliskom Istoku – Irak, Izrael i Palestina;
  • Kandidature –izbori u tijela i organe UN;
Bosna i Hercegovina, istodobno, aktivno sudjeluje na redovnim koordinirajućim aktivnostima grupacija zemalja unutar UN-a: Istočnoevropska grupa, Centralnoevropska inicijativa, Grupa 77 i Kina, Organizacija islamske konferencije kao i zemalja potencijalnih članica EU.
Od objekta međunarodne politike BiH postupno preuzima ulogu aktivnog sudionika u rješavanju međunarodnih problema.
Članica je brojnih tijela UN-a, aktivna u organiziranju  konferencija i drugih multilateralnih aktivnosti.
U skladu sa odredbama Povelje UN, kao i sa završnim dokumentom Svjetskog samita 2005. godine, formirana je Komisija za izgradnju mira (PBC) kao međudržavno, savjetodavno tijelo koje će odgovarati Vijeću sigurnosti UN-a i čiji je rad fokusiran  na postkonfliktnoj izgradnji mira. BiH je  u decembru 2005. istakla kandidaturu za članstvo u ovom tijelu i tako se, po prvi put otkako je postala članica UN-a, suočila sa procesom intenzivnog lobiranja za jedno od tijela UN, uključivo izlaskom na izbore. Pozitivan odjek kandidature prenesen je od strane niza zemalja- članica UN koji su pozdravili  nastojanja za promjenu imidža BiH putem legitimnog zahtjeva za aktivnije sudjelovanje u međunarodnim poslovima, prvenstveno u sistemu UN.
BiH je odlučila nastaviti sa novim proaktivnim pristupom u pogledu kandidatura BiH, odnosno eksperata iz BiH za članstvo u tijelima UN : ECOSOC, PBC, komitete UN za zaštitu ljudskih prava kao što su :
  • CAT-Komitet protiv torture,
  • CERD-Komitet za eliminaciju rasne diskriminacije,
  • CEDAW-Komitet za eliminaciju diskriminacije žena,
  • CMW-Komitet za prava radnika migranata,
  • CHR-Komitet za ljudska prava,
  • CRC-Komitet za prava djeteta itd.

utorak, 19. svibnja 2015.

Ministar Mulalić danas u službenoj posjeti Federalnom ministarstvu za pitanja boraca i RVI

mulalic

Naime, u toku je rekonstrukcija revizorskih timova za kontrolu, a u završnoj fazi prijedlog imenovanja novog Revizorskog tima za koordinaciju. Današnji sastanak bit će posvećen procesu provođenja revizije na području Unsko-sanskog kantona.
Abid Mulalić, ministar za pitanja boraca i RVI u Vladi Unsko-sanskog kantona danas je u službenoj posjeti Federalnom ministarstvu za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata. Sa federalnim ministrom doc. dr. Salkom Bukvarevićem ministar Mulalić će razgovarati o implementaciji Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti branilačko-invalidske zaštite.
Naime, u toku je rekonstrukcija revizorskih timova za kontrolu, a u završnoj fazi prijedlog imenovanja novog Revizorskog tima za koordinaciju. Današnji sastanak bit će posvećen procesu provođenja revizije na području Unsko-sanskog kantona.

srijeda, 13. svibnja 2015.

ZAKONODAVNO-PRAVNA KOMISIJA: O Zakonu o dopunskim pravima boraca u ponedeljak

Nakon što je Ministarstvo za pitanje boraca utvrdilo mišljenje kojim osporava zahtjev Općine Velika Kladuša da aktuleni zakon narušava prava loklane zajednice, danas se o ovom važnom pitanju očekivalo i očitovanje Zakonodavno-pravne komisije
 

 Danas je zasjedala Zakonodavno-pravna komisija . Na obimnom dnevnom redu, uoči skupštinskog zasjedanja, našlo se i pitanje  nastupa USK na zakazanoj javnoj raspravi Ustavnog suda F BIH, a tiče se očitovanja zakonitosti Zakona o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih porodica. Nakon Ministarstva za pitanja boraca, potrebno je i mišljenje Zakonodavno-pravne komisije koja se danas nije mogla očitovati, tačnije svoju odluku će donijeti u ponedjeljak.
Općina Velika Kladuša obratila se Ustavnom sudu F BIH sa zahtjevom da preispita zakonitost Kantonalnog zakona o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih porodica.Tačnije, da utvrdi    da li odredba koja se tiče obaveze loklane zajednice u implementaciji  boračkog zakona u suprotnosti sa Zakonom o principima loklane zajednice. Javna rasprava zakazana je za 19. maj kada bi pored Općine sa svojim argumentima trebali izaći i donosilac zakona –izvršna i zakonodavna vlast Kantona. Nakon što je Ministarstvo za pitanje boraca utvrdilo mišljenje kojim  osporava zahtjev Općine Velika Kladuša da aktuleni  zakon narušava prava loklane zajednice, danas se  o ovom važnom pitanju očekivalo i očitovanje zakonodavno-pravne komisije.
U slučaju da Ustavni sud  uvaži zahtjev Općine Velika Kladuša, njenim primjerom bi se mogle voditi i druge općine. Ono što je još važnije postojeći  zakon o dopunskim pravima boračkih populacija stavio bi se van snage,tvrde u Komisiji.
Podsjetimo, Općina Velika Kladuša  jedina je lokalna zajednica gdje bivši borci A R BIH ne mogu ostvariti svoja prava. Do ponedjeljka članovi Komisije trebali bi usaglasiti stavove o nastupu pred Ustavnim sudom, a u međuvremenu  od suda će se zatražiti  odlaganje ročišta  kako bi se, rečeno je, ozbiljno  pristupilo javnoj rasparavi.
Izvor: RTVUSK.BA

petak, 8. svibnja 2015.

ČESTITKA POVODOM DANA ZLATNIH LJILJANA, DANA LOGORAŠA BIH I DANA POBJEDE NAD FAŠIZMOM


Kao što svi znate,9.maj je dan pobjede nad fašizmom, dan logoraša Bosne i Hercegovine ali ovaj dan se takodjer slavi i kao dan Zlatnih Ljiljana. Ovom prilikom svim nosiocima najvišeg ratnog priznanja Armije Republike BiH, kao i njihovim  porodicama, čestitam Dan Zlatnih ljiljana. One  koji su ovo priznanje dobili posthumno nećemo i ne smijemo zaboraviti, kao ni sve druge borce za ovu državu, bilo da su odlikovani ili ne. Zlatni  ljiljan je najveće ratno  odlikovanje Armije Republike Bosne i Hercegovine za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini. Dodjeljivao se vojnicima i oficirima za najsmjelije, najhrabrije i najtaktičnije podvige protiv agresora. Neki od boraca za svoju pokazanu hrabrost odlikovani su posthumno. Armija R BIH dala je na hiljade heroja u ratu , a devet istaknutih boraca proglašeno je Narodnim herojima,( SafetHadžić, Senad MehdinHodžić , Midhat Hujdur-Hujka, Hajrudin Mešić, Safet Zajko, Enver Šehović, Adil Bešić, Nesib Malkić i Izet Nanić).

četvrtak, 23. travnja 2015.

Za liječenje branilaca milion KM iz federalnog budžeta

Vlada FBiH donijela je nekoliko odluka o usvajanju programa utroška sredstava Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata utvrđenih u Budžetu Federacije BiH za 2015. godinu.

Usvojenim odlukama, milion konvertibilnih maraka bit će raspoređeno za pomoć u liječenju pripadnika boračke populacije, a iznos od 675.702 KM namijenjen je Fondaciji za stambeno zbrinjavanje branilaca.
Sredstva u iznosu od 360.000 KM predviđena su za sufinansiranje programa rada boračkih saveza, organizacija i udruženja, dok je 250.000 KM odobreno za sufinansiranje obilježavanja značajnih datuma iz perioda odbrambeno-oslobodilačkog rata.
Za pomoć u sufinansiranju troškova sahrana i dženaza pripadnika boračke populacije predviđeno je 125.000 KM, a iznos od 100.000 KM će biti odobravan za sufinansiranje izgradnje, sanacije, dogradnje i uređenja spomen obilježja, mezarja i grobalja.
 

Ništa od povećanja boračkih naknada u FBiH

Vlada FBiH usvojila je odluke o utvrđivanju osnovica za isplatu mjesečnih novčanih naknada dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja i članova njihovih porodica za 2015. godinu, u iznosu od 641,66 konvertibilnih maraka, te o koeficijentu 0,965248 za njihov obračun i isplatu.

Također, utvrđeni su osnovica od 867,50 KM i koeficijent 0,965257 za mjesečne novčane naknade korisnika boračko-invalidske zaštite (invalidnine) u FBiH za 2015. godinu.
U skladu s utvrđenom osnovicom i koeficijentom, invalidnine ostaju iste kao I do sada - za RVI I grupe (sa 100 posto invaliditeta prvog stepena, kojima je za redovan život potrebna njega i pomoć od drugog lica) iznosi 837,36 KM, za RVI II grupe (sa 100 posto invaliditeta) 611,27 KM, za RVI III grupe (sa 90 posto invaliditeta) 460,55 KM, za RVI IV grupe (sa 80 posto invaliditeta) 360,06 KM, za RVI V grupe (sa 70 posto invaliditeta) 267,95 KM, za RVI VI grupe (sa 60 posto invaliditeta) 150,72 KM, za RVI VII grupe (sa 50 posto invaliditeta) 108,86 KM, za RVI VIII grupe (sa 40 posto invaliditeta) 58,61 KM, za RVI IX grupe (sa 30 posto invaliditeta) 50,24 KM, a za RVI X grupe (sa 20 posto invaliditeta) 41,87 KM.

srijeda, 22. travnja 2015.

U Bihaću otvoreno spomen-obilježje šehidima i poginulim borcima

IMG_0660

Dana 22.4.2015 godine u Midžić mahali otvoreno je spomen-obilježje šehidima i poginulim borcima.
U prisustvu članova porodica poginulih boraca i civilnih žrtava bihaćke mjesne zajednice Donje Prekounje, danas je otkriveno spomen obilježje poginulim pripadnicima Armije R BiH i civilnim žrtvama rata. Na spomen obilježju upisana su imena 38 poginulih boraca i 16 civilnih žrtava rata , a obilježje su zajedno otkrili mr.sci. Emdžad Galijašević, gradonačelnik Bihaća, Izudin Saračević, premijer USK-a i Sead Toromanović, prvi komadant Odreda TO Prekounje.
Na inicijativu Savjeta MZ Donje Prekounje grad Bihać zajedno sa mještanima, Vladom USK-a i brojnim privatnim i javni preduzećima obezbijedio je sredstva za izgradnju spomen obilježja , a otkrivajući spomen obilježje , gradonačelnik Galijašević kazao je da će gradska uprava i u ovoj godini nastaviti sa izgradnjom spomen obilježja kako bi istinom ukazali i sačuvali uspomenu na branioce BiH.
“Mjesna zajednica Donje Prekounje i ovi mladi momci koji su dali živote za državu BiH zaslužili su za našu slobodu i najmanje što možemo uraditi jeste izgraditi sa mještanima spomen obilježje koje će trajno biti mjesto pijeteta i mjesto odavanja počasti najboljim sinovima Bihaća. U zadnje dvije godine izgradili smo ili obnovili 11 spomen obilježja , a ove godine izgraditi ćemo još pet obilježja i na taj način otrgnuti od zaborava naše heroje koji su dali živote “- kazao je gradonačelnik Galijašević.
Prisutnima su se također obratili Izudin Saračević, premijer USK-a, Mujo Begatović , predsjednik MZ Donje Prekounje i Sead Toromanović, ratni komadant Odera TO Prekounje.. U svojim obraćanjima istakli su da se ne smije dopustiti da se herojska borba pripadnika 5.korpusa Armije R BiH zaboravi , a posebno žrtva boraca koji su dali živote za državu BiH.
“ Komadant Toromanović u svom obraćanju kazao je da nas treba biti daleko više na ovim svetim mjestima naše borbe za državu BiH i potpuno se slažem sa njegovim riječima i pozivam sve nas da ne zaboravimo ko je branio naš grad i našu zemlju i ko je na tom putu dao život ili dijelove svog tijela. To je garant da nam se agresija više nikad ne ponovi”- kazao je premijer Saračević.
Na spomen obilježju tako se nalaze imena poginulih boraca : Faruka Alagića, Enesa Alijagića, Nijaza Alijagića, Sejfudina Alibegića, Saliha Badnjevića, Damira Drndelića, Emira Derviševića, Mirsada Derviševića, Rustema Emrulovića, Rašida Čauševića, Smaila Čelikovića, Mesuda Fajkovića, Mehmeda Fajkovića, Safeta Halilića, Muhameda Hajdarevića, Sabita Isića, Marka Jurkovića, Mirzeta Kurjakovića, Mujage Kurjakovića, Seada Kajtezovića, Osmana Kosovića, Sulejmana Midžića, Afana Midžića, Saladina Midžića, Adnana Midžića, Adnana ( Suad) Midžića, Ibrahima Midžića, Fuada Piralića, Samira Piralića, Samira Ružnića, Muhameda Redžića, Muhameda Saračevića, Fikreta Saračevića, Nermina Saračevića, Amira Saračevića, Hazima Toromanovića, Jusufa Žapčevića i Edvina Iftića.
Također, na spomen obilježju upisana su imena civilnih žrtava rata : Sanina Ćurtovića, Remzije Hadžimehmedovića, Ismara Handukića, Maide Hošić, Namika Hošića, Azre Kurjakovića, Zlatka Midžića, Refika Midžića, Fikreta Piralića, Ahmeta Saračevića, Davora Stanivuka, Sejida Šehića, Nenada Uzelca, Sabine Zjakić i Mirele Zjakić.

petak, 17. travnja 2015.

Obilježavanje 23. godišnjice čete „Stijena“




Po vršenom popisu iz  1991. godine Stijena je imala skoro 8000 ( osam hiljada ) stanovnika koji su živjeli u preko 2000 ( dvije hiljade ) domaćinstava i stanova.
U ovo vrijeme značajan broj Stijenjana je privremeno radio i boravio u inostranstvu (zemljama zapadne Evrope), kao i u susjednim republikama Hrvatskoj i Sloveniji, a koji su pažljivo pratili nacionalističke poruke sa ciljem raspirivanja tenzija među republikama i narodima zajedničke Jugoslavije radi proglašenja neovisnosti nekih republika. Stjenjanima je bila jasna poruka koju su slali nacionalistički vladajući krugovi iz susjednih republika o stvaranju „Velike Srbije“ i „Velike Hrvatske“, a na štetu teritorije i Naroda BiH, a u prilog tome ide i činjenica da je od polovine 1991. godine velik broj naših građana kući dolazio preko dalekog B. Šamca, umjesto putem preko tako bližeg Karlovca.
Pored informacija koje su dolazile sa našim inostranim radnicima u Stijeni se mogla naslutiti ta „prijetnja iz komšiluka“ zbog čestih preleta helikoptera preko Gomile prema Perni, Grmuši i Radiću, naselja sa većinskim srpskim stanovništvom, sa ciljem naoružavanja paravojnih srpskih formacija.
Patriotski opredjeljeni građani odgovor traže u formiranju neformalnih patriotskih grupa sa kojima organiziraju mjesne straže u Miostrahu još u maju 1991. godine, a 09. septembra 1991. godine stanica javne bezbjednosti Cazin formira u Stijeni, iz rezervnog sastava, stalno policijsko odjeljenje.
Od 15. – 18. Novembar 1991. godine u Stijeni je prihvaćeno i udomljeno cca 800 građana RH izbjeglih sa područja Like i Korduna, što je već bio ozbiljan signal za organizovaniji pristup pripremanju za odbranu, tako da stihijski dolazi do formiranja patriotskih grupa, formacija desetina ili vodova gotovo u svim zaseocima Stijene. Ove grupe se formacijski ujedinjuju i organizovano se obučavaju u Starom gradu.
Nakon obuke uspostavlja se formacijska struktura čete od 132 pripadnika koja je zvanično formacijski postrojena 07. aprila 1992. godine kao četa TO MZ Stijena.
Prvo naređenje za izvođenje odbrambenih borbenih dejstava Općinski štab TO Cazin izdao je upravo četi TO Stijena 21. aprila 1992.godine, na dan kada je srbijansko-crnogorski agresor izvršio napad na B. Krupu.
Istog dana 21.04.1992. godine, Stijenjani u svoje domove prihvataju i udomljavaju preko 3000 (tri hiljade) izbjeglih nenaoružanih stanovnika iz B. Krupe.
Poslije se četa TO Stijena raspoređuje na Miostrahu, kanjonom Une, a nešto kasnije, početkom juna četa izdvaja jedan vod za izvođenje odbrambenih borbenih dejstava na Grmuško-srbljanskom platou.
Za potrebe odbrane slijedi svakodnevna mobilizacija i formiranje većih formacijskih jedinica, a Stijenjani se raspoređuju na vojničke i starješinske dužnosti u sve jedinice 5. Korpusa i daju svoj nesebičan doprinos i iskazuju veliku hrabrost.
Velik broj Stijenjana sa privremenim boravkom na radu van BiH napusta svoja radna mjesta, kupuju potrebno naoružanje i kreću putem neizvjesnosti, preko okupiranih teritorija RH da bi se po dolasku stavili u funkciju odbrane od agresije, od kojih su njih stotinjak došli na slobodnu teritoriju tadašnjeg „bihaćkog okruga“, a isto toliko njih je pronašlo put do drugih slobodnih teritorija diljem cijele BiH
Značaj Stijene i njenih građana u odbrani je ogroman, a u prilog tome govore i slijedeći pokazatelji.
-          Stijena je u odbrani od agresije dala 139 Šehida,
-          Više od dvjesto Stijenjana je zadobilo teža ranjavanja i danas imaju status RVI,
-          Više od hiljadu Stijenjana je bilo svakodnevno u borbenim sastavima A R BiH,
-          U toku rata skoro tri hiljade Stijenjana je bilo mobilisano u jedinice A R BiH...
Sve ovo nas obavezuje da njegujemo naše patriotske vrijednosti, a da Stijena i Stijenjani ne prepuste zaboravu sjećanja na ove najsvetije događaja iz bliske nam istorije.
Poštovani, izuzetno zadovoljstvo nam je pozvati Vas na obilježavanje
23. godišnjice čete „Stijena“ TO R BIH
17.april - učenje tevhida šehidima nakon džuma namaza u džamiji u Stijeni
18.april - 16:30h do 19:00h oficijelni dio svečanostiuz kulturno zabavni program KUD-a "Stijena" i benda " TADŽ MAHALL"
25.april - 11:00h do 15:00h nogometni turnir veterana
Sačuvajmo od zaborava herojske dane Stijene u odbrani Bosne i Hercegovine.
Postrojavanje stijenske čete i obilježavanje prve godišnjice ratne 1993 godine:

četvrtak, 16. travnja 2015.

Zlatni ljiljan Nijaz Veladžić Veljun najavio štrajk glađu

 

Nijaz Veladžić Veljun iz Bužima, jedan od najboljih boraca 505. viteške brigade i Petog korpusa, nosilac „Zlatnog ljiljana“, stopostotni ratni vojni invalid koji je u herojskoj borbi za BiH potpuno ostao bez vida, u ponedjeljak će započeti štrajk glađu ispred zgrade Vlade USK, sve dok mu ne ispune zakonom pripadajuća prava, koja su mu prije tri godine obećali, pa slagali.

- Zbog svoje bolesti i bolova koji me bude svake noći od ranjavanja do danas, kupio sam plac u blizini Kantonalne bolnice u Bihaću od sredstava koja sam dobio za izgradnju kuće od Kantonalnog stambenog fonda za zbrinjavanje boraca u iznosi od 70.000 KM. S obzirom na to da su svi drugi dobili placeve, a sredstva koja su dobili iskoristili za gradnje kuća, ja sam zakinut. Zato tražim povrat sredstava uloženih u plac, kako bih sebi izgradio kuću, kao i ostali slijepi invalidi – kaže Veladžić.

Dodaje da će ustrajati u štrajku sve do ispunjenja traženih uvjeta koji mu pripadaju zakonom.


srijeda, 15. travnja 2015.

OBILJEŽAVANJE 23.GODIŠNJICE ARMIJE R BIH




U sklopu obilježavanja 23. godišnjice formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine, danas je u kasarni “Adil Bešić” u Bihaću upriličen prigodan program.













Prisutni su se okupili pred prostorijom u kojoj je zvanično formirana Armija RBIH , gdje se prisutnima obratio Hamdija Abdić, ratni komandant 5 korpusa Armije Bosne i Hercegovine.

Poželio je sretan praznik svim onima koji ga obilježavaju i izrazio zadovoljstvo što su se na ovaj poseban dan okupili u velikom broju. Na 15.april treba da se sjetimo svih onih koji su izgubili živote braneći našu državu, te da to bude poruka trenutnim i budućim naraštajima da se ne smije zaboraviti.

U spomen sobi u prostorijama kasarne, prisutnima su se obratili Predsjedavajući skupštine USK, Ministar za pitanje boraca i ratnih vojnih invalida te predstavnici OS BiH.

General Hasanagić je u današnjem obraćanju izrazio nezadovoljstvo povodom povećanja broja registriranih branitelja u posljeratnom periodu. Naime, od ukupnog broja branitelja Armije BiH na prostoru Bihaća koji su se borili od 1992-1995, u poslijeratnom periodu se taj broj povećao za preko 10.000.
Ovim brojkama htio je ukazati da su se mnogi na nepošten način prozvali braniteljima ove države, i sa kojekakvim putevima došli do tog statusa. Ovim putem htio je apelovati nadležnim organima da se ovakvoj situaciji mora doći na kraj. Ne mogu oni koji nisu branili našu državu nazivati sebe vojnikom Armije Republike Bosne i Hercegovine